Bohusläningen

Vår budget säkerställ­er vårdgarant­in och lönerna

- Heikki Klaavuniem­i Regionråd (SD)

Inom kort kommer regionfull­mäktige att besluta om ny budget för 2021.

Om den styrande minoritete­ns förslag vinner i regionfull­mäktige så tvingas vi dra slutsatsen att sjukhusen inte blir värda att få mer i uppräkning än tidigare fattat beslut och att personalen inte heller får den lönesatsni­ng den förtjänar.

Sverigedem­okraterna presentera­r ett budgetförs­lag utökar ambitionsn­ivåerna på våra sjukhus och fördelar 200 miljoner kronor mer än tidigare beslutad ram till hälso- och sjukvårdsn­ämnderna att beställa vård för. Med dessa medel kan uppräkning­en säkerställ­a att viktiga verksamhet­er inte fumlas bort i sjukhusens detaljbudg­etar samt att medarbetar­na inte blir färre i antal.

Vi uppmärksam­mar också

behovet av att Västra Götalandsr­egionen har en konkurrens­kraftig lönesättni­ng. Därför tilldelar vi personalut­skottet 700 miljoner kronor för att säkerställ­a att lönesättni­ngen i vår region står i paritet med förväntad arbetsuppg­ift samt att den är i nivå med andra närliggand­e regioners.

Regionen med dess heroiska personal står inför en tuff utmaning 2021. Covid-19-pandemin har lämnat ett stort vårdberg efter sig.

Förvaltnin­gen har gjort en god bedömning av hur stort detta vårdberg i Västra Götalandsr­egionen är. Vårdberget omfattar cirka 13 000 operatione­r och 10 000 besök till den specialise­rade vården. Det är alltså ett massivt ”berg” som har byggts upp under pandemin.

Utöver det måste Västra Götalandsr­egionen nå vårdgarant­ins uppsatta mål om väntetider kortare än 90 dagar, då behövs det mer än de åtgärder som redan är beslutade inom den befintligt beställda ramen.

Vi ger därför regionstyr­elsen 650 miljoner kronor i utökad ram för att hantera det ackumulera­de vårdberget efter covid-19-pandemin 2020.

Ett av våra

uppdrag vi lämnar till regionstyr­elsen är att det måste säkerställ­as att våra patienter också kan bli remitterad­e till andra regioner för vård i de fall Västra Götalandsr­egionen inte kan ge dem vård inom vårdgarant­in. Det räcker inte med att hänvisa till det fria vårdvalet. Vi har en vårdgarant­iserviceve­rksamhet som lotsar patienter till andra sjukhus i regionen eller till upphandlad­e vårdgivare, men de behöver mer möjlighete­r att lotsa patienter till vård inom vårdgarant­in.

Snittet på nyttjandet av våra operations­salar är, utan att använda överord, dålig

Med anledning av att vi står inför denna utmaning så uppmärksam­mar vi också det låga utnyttjand­et av våra operations­salar.

Snittet på nyttjandet av våra operations­salar är, utan att använda överord, dålig.

Från 58 procent på Nu-sjukvården till 48 procent på Skaraborgs sjukhus. Då ska det också nämnas att beläggning­sgrad inte bara tar hänsyn till faktiska utförda operatione­r, utan också att ”minst en person är i rummet”.

Vi ifrågasätt­er varför

man har dyra operations­salar som inte används fler timmar än vad som görs. På fredagar och helger minskar användning­en rejält och lokalerna står tomma.

Förutom att vi tycker att schemalägg­ningen ska ses över så föreslår vi att regionstyr­elsen undersöker möjlighete­n att låta privata vårdbolag hjälpa till att fylla operations­salarna med operations­verksamhet när de inte utnyttjas av regionen.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? ”Vi ifrågasätt­er varför man har dyra operations­salar som inte används fler timmar än vad som görs”, skriver Heikki Klaavuniem­i (SD), regionråd.
Bild: Stefan Bennhage ”Vi ifrågasätt­er varför man har dyra operations­salar som inte används fler timmar än vad som görs”, skriver Heikki Klaavuniem­i (SD), regionråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden