Bohusläningen

Textilier

- Lisa Axelsson lisa.axelsson@gp.se

sämre kvalitet, eftersom fibrerna blev kortare och lösare bundna, förklarar Mats Johansson.

Den tredje förklaring­en

handlar om vävteknik. I dag är trådtäthet­en ofta lägre än den var förr, eftersom tyget inte vävs lika tätt som de gjordes på 70-talet.

– Gör man det lite glesare så får man fler meter per timme och mindre kostnad per meter. Det innebär att det blir mindre material, vilket ju ofta innebär att mindre fotavtryck, men plagget har ju också tappat en stor del av sin livslängd eftersom det finns mindre material att slipa på.

Mats Johansson fortsätter: – Sedan är det flera efterfölja­nde processer som också sliter, eftersom många konsumente­r vill ha plaggen supermjuka. Ofta är till exempel jeans tvättade och slipade innan de säljs och man har tillfört enzymer som bryter ner fibern för att få en mjuk och sliten yta. Det tar kanske två år av plaggets livslängd.

Han betonar att många misstar att ekologiska och organiska materialva­l skulle ha med kvaliteten att göra.

– Det handlar bara om hur det är odlat och hanterat. Det har ingenting med livslängd att göra, säger han.

Går det att få tag i bra kvalitet fortfarand­e?

– Det gör det, men det är väsentligt dyrare då alla steg har fått ta mer tid och man inte har börjat slita ner materialet innan det säljs.

Men även dyra kläder kan ju vara av dålig kvalitet?

– Prislappen är inte facit, men man man kan vända på det – det som är billigt är oftast inte bra kvalitet.

Hur hittar men de här plaggen då?

– Plaggen ska inte kännas inställsam­ma eller överdrivet mjuka, utan det ska vara lite platt och robust. Det brukar vara ett tecken på att det är bättre material.

 ??  ??
 ?? Bilder: Johan Carlén, Henrik Montgomery, Lars Alexi, Jessica Gow ?? Idag ”stressodla­s” bomull, menar mats Johansson som forskar på textilier vid textilhögs­kolan i borås. På grund av att bomullen skördas efter kortare tid blir dess fiber kortare, vilket påverkar garnets kvalitet. Ytterligar­e en anledning till den försämrade kvaliteten har att göra med att trådtäthet­en är lägre än den var förr.
Bilder: Johan Carlén, Henrik Montgomery, Lars Alexi, Jessica Gow Idag ”stressodla­s” bomull, menar mats Johansson som forskar på textilier vid textilhögs­kolan i borås. På grund av att bomullen skördas efter kortare tid blir dess fiber kortare, vilket påverkar garnets kvalitet. Ytterligar­e en anledning till den försämrade kvaliteten har att göra med att trådtäthet­en är lägre än den var förr.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Science Park Borås ?? textilindu­strin har blivit bra på att göra saker billigare och sämre, säger mats Johansson vid textilhögs­kolan i borås.
Bild: Science Park Borås textilindu­strin har blivit bra på att göra saker billigare och sämre, säger mats Johansson vid textilhögs­kolan i borås.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden