Bohusläningen

Därför håller dina kläder sämre än vad de gjorde förr

-

Hål i strumporna redan efter andra tvätten. Jeans som snabbt tappar formen. Noppriga toppar. Har du också tänkt på att kläderna inte tycks hålla lika länge som de gjorde förr? Då har du helt rätt.

En fråga som Mats Johansson, lärare och forskare på Smart Textiles och Textilhögs­kolan i Borås, ofta stöter på är om det stämmer att kläder och textilier inte håller som de gjorde förr.

– Mitt svar är: ja, det stämmer. Det är kanske inte helt okontrover­siellt att påstå, men efter 40 års erfarenhet av branschen vågar jag säga att är det någonting som textilindu­strin har blivit bra på de senaste 40–50 åren, så är det att göra saker snabbare, billigare och sämre, säger han.

En försämring av kvaliteten är alltså inte bara någonting som allmänhete­n har inbillat sig. Mats Johansson tycker snarare att det är anmärkning­svärt att inte fler har reagerat.

– När jag var ung kostade en bil 25 000 kronor och ett par jeans 199 kronor. I dag kostar en bil 250 000 kronor, men jag kan fortfarand­e köpa ett par jeans för 199 kronor. Hur går det till? Det beror ju inte på att vi gör saker bättre.

Att textilier ofta

har sämre kvalitet i dag, kan brytas ner i tre steg. Först och främst handlar det om själva odlingen och en försämring av råvaran.

– Mellan 1975 och 2015 har förbruknin­g av textila fibrer tredubblat­s per år i världen. Eftersom man haft en enorm tillväxt, men begränsade materialkä­llor, kom man på att man kunde stressa fram bomullen och få två skördar om året. Garnen, eller fibrerna i garnen, blev då lite kortare och lite sämre, säger Mats Johansson.

Nästa steg handlar om spinningen av garnet. Medan man tidigare främst ringspann, utvecklade­s i slutet på 70-talet en ny spinningte­knik som kallas open-end spinningen, vilket gjorde att man kunde spinna med kortare fibrer.

– Den var ekonomiskt gynnsamt eftersom man kunde använda mer av bomullen, vilket ju inte är de facto dåligt. Men tråden blev av

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden