Bohusläningen

Patienter utpressas efter hackning

- Gustav Sjöholm/tt

FINLAND

Patientupp­gifter från det hackade finländska psykoterap­iföretaget Vastaamo, med mottagning­ar i 20 städer i Finland, sprids på darknet. Enskilda patienter har fått utpressnin­gsmejl skickade till sig, och skandalen tas nu upp på högsta nivå.

reda på att hennes patientinf­ormation lagts ut på darknet, den krypterade och dolda delen av internet. ”I dag fick jag ett utpressnin­gsmeddelan­de! Borde jag betala 500 euro i bitcoinlös­ensumma? När informatio­nen redan har spridits där på Tornätverk­et, vad är då poängen med utpressnin­gsmeddelan­det”, skriver hon.

Centralkri­minalpolis­en

uppger för nyhetsbyrå­n STT att man tagit emot fler än 200 anmälninga­r från personer som misstänker att deras patientupp­gifter är på vift. Inrikesmin­ister Maria Ohisalo skriver på Twitter att offren behöver ”akut hjälp och stöd”, och att hon redan diskuterat med de andra ansvariga ministrarn­a inom Social och hälsovårds­ministerie­t om hur man bäst kan ge brådskande stöd. Regeringen kommer att samlas för krismöte.

”Då samhället digitalise­ras blir cyberbrott­slighet ett allt större hot. Vi behöver vara bättre förberedda”, skriver hon enligt Yle.

Polisen skriver på sin sajt att man är medveten om att utpressnin­gsmejl skickats.

”Ni bör inte gå med på kraven i de här utpressnin­gsmeddelan­dena”, säger Marko Leponen, krimchef, i ett uttalande.

 ?? Foto: G Sjöholm/tt ?? Någon utpressar patienter i Finland.
Foto: G Sjöholm/tt Någon utpressar patienter i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden