Bohusläningen

En annorlunda färd till den sista vilan för Benny

- Annika von Sydow annika.von.sydow@ttela.se 0520-42 26 00

Benny Carlsson var en företagsam man med många bollar i luften. För drygt en dryg månad sedan gick han bort, och hans barn anordnade en hedersam – och något annorlunda begravning. Med en likvagn från 1880-talet, färdades kistan från Gärdhems kyrka till Håjums begravning­splats.

Med ett stort intresse för musik, anordnade Benny Carlsson galan Back to the 60’s på Älvhögsbor­g och offentliga musikarran­gemang runt om i Trollhätta­n. Han själv spelade gitarr och trummor och åkte gärna till England för att gå på konserter.

– Han brann för mycket och var väldigt företagsam. I hela sitt yrkesverks­amma liv drev han färg- och tapethande­ln Målarboden. Han gick all in i mycket och hade många fritidsint­ressen, säger Johan Carlsson, Bennys son.

På fritiden brann Benny för fiske, och han tog flygcertif­ikat som ledde till ett avancecert­ifikat vilket innebär att man får göra loopingar i luften.

Benny gick bort

den 18 september, och han blev 67 år gammal. Under fredagen var begravning­en som hans barn Emelie Carlsson och Johan Carlsson anordnat. Ett trettiotal anhöriga slöt upp, och det var inte vilken traditione­ll begravning som helst.

– Vi ville göra något extra för pappa, så vi anlitade Inger Tegemyr Sköldén som samlar på gamla hästvagnar och har kört många evenemang med sina hästar. Så efter ceremonin körde hon pappas kista i en gammal likvagn till begravning­splatsen, säger Emelie.

Hon berättar vidare att det inte är ofta man ser ett hästekipag­e, och att det känns hedrande att få transporte­ra Benny på det här sättet i stället för i en likbil.

Inger Tegemyr Sköldén har sina stallar i Lilla Edet, och hon har ägnat sig åt olika typer av köruppdrag med hästekipag­e i 40 år. Det har varit kurser i körning, och event som bland annat bröllop, filminspel­ningar, jubilarer, invigninga­r och personaltr­äffar – och begravning­ar.

– Vi körde kistan med en vagn som heter Likvagn N:o 33 Ljungbergh­s Åkdonstill­verkning. En sådan gick för Sleipners hyrverk i Göteborg mellan år 1880 fram till 1950, och den har kullager i hjulen från SKF vilket är väldigt ovanligt, förklarar Inger.

För att en

likvagn ska få vara en just sådan, måste den vara målad i vit, svart och silver. N:o 33 Ljungbergh­s Åkdonstill­verkning är renoverad och några delar har bytts ut, för att den ska bevara det fina skick den är i.

Efter ceremonin som var på Gärdhems kyrka under fredagsför­middagen, körde kuskarna de två halvblodsh­ästarna Kashmir och Milano likvagnen mot Håjums begravning­splats, där Benny begravdes. En annorlunda färd till den sista vilan.

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Ett trettiotal anhöriga samlades för att minnas Benny Carlsson – en man med mycket driv.
Bild: Andreas Olsson Ett trettiotal anhöriga samlades för att minnas Benny Carlsson – en man med mycket driv.
 ?? Bild: Privat ?? Benny Carlsson blev 67 år gammal.
Bild: Privat Benny Carlsson blev 67 år gammal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden