Bohusläningen

Caroline Farbergers livsresa ger hopp om mänsklighe­ten

- Jag Caroline – familjefar och yrkeskvinn­a Caroline Farberger – berättat för Henrietta Westman 2020 på Mondial förlag Karin Carlsson kc@bohuslanin­gen.se

Det blev stor uppståndel­se i samband med att näringsliv­stoppen Carl Farberger kom ut som Caroline. Biografin ”Jag Caroline - yrkeskvinn­a och familjefar” är inte bara en berättelse om att byta kön utan också om att utmana cementerad­e genusstruk­turer i näringsliv­et.

Biografin är skriven tillsamman­s med journalist­en Henrietta Westman. Att läsa den är både omvälvande och fascineran­de men också upplyftand­e på många sätt. Det ger inte bara en unik inblick i våndan över att inte vara den man vill vara och kampen för att bli det. Det ger också hopp om mänsklighe­ten som visar sig vara förstående och uppmuntran­de - i alla fall i just det här fallet.

Carl Farberger befinner

sig bokstavlig­en mitt i smeten. Som vd för Ica Försäkring och lång erfarenhet inom näringsliv­et i Stockholm vet många vem han är. Han har ett stort kontaktnät och är en man med ett imponerand­e cv: kursetta i lumpen, dubbla examina från Chalmers och Handelshög­skolan, frimurare, make, vd, pappa. Men han inser att något skaver, något han själv beskriver som att gå en militär marsch med ständigt skoskav. Han trivs inte i sin egen kropp och så småningom börjar processen som blir ofrånkomli­g – den mot att fullt ut leva som kvinna.

Carl Farberger växer upp på Hovhult i Uddevalla. Han beskriver uppväxten som trygg med skogen inpå knuten, mormor och morfar i närheten och kompisar. Flytten till Lerum beskrivs som traumatisk, mycket beroende på Farbergers kontrollbe­hov, men den var nödvändig för att komma närmare Göteborg där pappan arbetade.

Att den lille

pojken är annorlunda är det ingen som anar – inte ens han själv. Det är först vid sju års ålder han själv börjar inse att han dras till det feminina. Två tjejkompis­ar får honom att pr ova en svart klänning i tyll och känslan som väller upp beskriver han som ren och skär eufori. Men eftersom tjejerna tycker han är fin men samtidigt skrattar åt honom innebär det att känslan förknippas med skam. Något som ska prägla hans liv i 40 år.

Processen mot att genomgå en könskorrig­ering börjar när hustrun Ylva en kväll frågar rakt ut om han inte skulle vilja vara kvinna. Trots den första kraftiga förnekelse­n får han samma fråga en tid senare och han inser att hon slagit huvudet på spiken. Han börjar ta reda på mer om vad en könskorrig­erande behandling innebär och inleder processen mot en fullkomlig övergång (transition) till kvinna. Många i hans absoluta närhet vet om vad som är på väg att hända, men för många kollegor går han från man till kvinna över en natt. Transition­en kröns med sommarprat och utnämning till årets HBTQ vid QX Gaygalan.

Caroline Farbergers berättelse är naken, ärlig och modig och förknippad med så mycket ångest men också beslutsamh­et. När hon inser vad hon måste göra finns ingen återvändo, trots alla cementerad­e hinder i samhället gällande normer, förväntnin­gar och krav. Bara att få med familjen på tåget är ett stort och viktigt steg.

Farbergers berättelse har förutsättn­ingar att ge kraft och styrka till alla de där ute som ännu inte vågat, förmått eller kunnat gå samma väg

Farbergers berättelse har

förutsättn­ingar att ge kraft och styrka till alla de där ute som ännu inte vågat, förmått eller kunnat gå samma väg. Som kanske inte har samma förstående omgivning och samma möjlighete­r. Hans tillvaro i Stockholm som höjdare inom näringsliv­et kan naturligtv­is göra processen enklare på många sätt, bland annat genom att ha råd att göra flera avancerade operatione­r och behandling­ar för att skapa den kvinnliga identitete­n. Men den personliga kampen innerst inne har ingenting med det yttre att göra.

Farberger är dessutom en av få som har den unika insikten i hur det kan vara på en arbetsplat­s både ur ett manligt och ett kvinnligt perspektiv. Slutsatser­na är skrämmande. Bara att konstatera att vi har långt kvar att gå när det gäller jämställdh­eten.

 ?? Bild: Andreas von Gegerfelt ?? Caroline Farbergers bok är en berättelse om att byta kön men också om att utmana cementerad­e genusstruk­turer i näringsliv­et.
Bild: Andreas von Gegerfelt Caroline Farbergers bok är en berättelse om att byta kön men också om att utmana cementerad­e genusstruk­turer i näringsliv­et.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden