Bohusläningen

Självköran­de bil testas för körning på allmän väg

- Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se Stefan Bennhage stefan.bennhage@ttela.se

Anna Haupt, chef för mobilitets­lösningar, visar upp Nevs självköran­de bil Sango. Om ett och ett halvt år är planen att tio Sango ska testas på allmänna gator, inom ett begränsat område.

Sango har funnits på Nevs område på Stallbacka sedan i början av december i fjol. Den har utsatts för en rad olika tester inomhus, ute på provbanan och har utvecklats efter hand. Målet är att tio självköran­de fordon ska finnas på Stockholms gator inom ett och ett halvt år.

Den 1 juli gick Nevs ut med nyheten om att den självköran­de bilen Sango hade testats på provbanan med lyckat resultat. Då berättade de även om projektet i Stockholm.

Nu visar de upp bilen och låter TTELA som första tidning följa med på en provtur tillsamman­s med Anna Haupt, chef för mobilitets­lösningar på Nevs.

Inom de närmsta åren är planen att hela Nevs mobilitets­lösning ska bli ett pilotproje­kt inom ett visst område i Stockholm, med tio självköran­de fordon, en app där det går att beställa via och även en infrastruk­tur kring laddning, underhåll, städning med mera.

– Vi vill sköta allt själva för att lära oss mer. Först ska tio bilar produceras som ska användas av vanliga människor som bokar via appen och sedan ytterligar­e tio fordon, säger Anna Haupt.

Användarna ska betala per kilometer eller hur länge de utnyttjar fordonet.

Varför just i Stockholm?

– Sverige har kommit långt med tillstånd för självköran­de fordon. Det räcker med tillstånd hos Transports­tyrelsen. Sedan är Stockholm nära och en storstad.

De tidigare planerna att testa fordonen i Trollhätta­n har lagts på is.

Fordonets inredning kan enkelt anpassas efter olika önskemål. Det finns upp till sex sittplatse­r.

– Vi har analyserat stadsbors behov väldigt detaljerat. Detta ska vara en relevant tjänst som man väljer att använda. Skälet att ha en egen bil var att de ville vara ifred och inte bli störda. I sin bil anser man sig vara säker, trygg, avslappnad och fri och så ska det vara även i en Sango.

Det är ett stort antal personer som i dag har en bil stående hela dagarna. Den används inte ens till jobbet av många, då Stockholm har en väl fungerande kollektivt­rafik.

– Bilen används i dag för att skjutsa till barnens fotbollstr­äning eller när man ska handla på köpcentret.

I Sango kommer

användaren välja själv om man vill åka med andra eller åka privat, exempelvis om man ska hem från en shoppingtu­r, på väg till restaurang eller bio med sin partner eller familjen.

Grunden i Nevs mobilitets­lösning är att man inte ska äga sin egen bil utan beställa resan från A till B. Beställare­n kan själv välja olika mode, eller läge, på inredninge­n. Bilen går att anpassa från fyra

till sex platser, och det går numera att fälla upp skydd mellan passagerar­na.

– Det är klart att vi har anpassat oss till corona och det är bland annat därför det går att fälla upp skärmvägga­r mellan passagerar­na om man önskar samt att varje plats har sin egen klimatzon.

av Nevs själva. Det pågår även ett arbete med Stockholms stad om att få använda speciella bilfiler för samåkning, vilket underlätta­r resan i rusningstr­afik.

Bilen har kapacitet för 25 mils körning och i dag går Sango inte speciellt fort på testbanan.

– Våra ingenjörer är försiktiga och den går nu i 15 till 20 kilometer i timmen, men det går att öka successivt. Auto-x har utvecklat mjukvaran för att köra i stadstrafi­k. Det ska gå upp till maximalt 70 kilometer i timmen, säger Anna Haupt.

Hon framhäver att Nevs i dag är ensamma om att ha satt ihop det pussel som finns med helhetslös­ningen som ska prövas i Stockholm. Provserien kommer att byggas i Stallbacka­fabriken, troligen under sommaren.

– Vi är bra på att bygga fordon och vi gör det helst själva. Vi kan tillverka tusentals och så ska det bli, säger Anna Haupt.

 ??  ??
 ??  ?? Det finns en del linjer från Nevs tidigare konceptbil som presentera­des för drygt tre år sedan. Sango har tillverkat­s i Trollhätta­n och har funnits sedan i december förra året. TTELA fick som första tidning provåka Nevs självköran­de fordon.
Det finns en del linjer från Nevs tidigare konceptbil som presentera­des för drygt tre år sedan. Sango har tillverkat­s i Trollhätta­n och har funnits sedan i december förra året. TTELA fick som första tidning provåka Nevs självköran­de fordon.
 ??  ?? Anna Haupt, chef för mobilitets­lösningar på Nevs, förklarar hur bilen fungerar för TTELA:S reporter Joachim Flodin.
Anna Haupt, chef för mobilitets­lösningar på Nevs, förklarar hur bilen fungerar för TTELA:S reporter Joachim Flodin.
 ??  ?? Det går inte så fort ännu, men nästa generation ska gå upp till 70 kilometer i timmen.
Det går inte så fort ännu, men nästa generation ska gå upp till 70 kilometer i timmen.
 ??  ?? Det finns en rad kameror och sensorer för att fordonet ska kunna vara självköran­de, och få en bild av vad som händer i trafiken runt omkring.
Det finns en rad kameror och sensorer för att fordonet ska kunna vara självköran­de, och få en bild av vad som händer i trafiken runt omkring.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden