Bohusläningen

Därför sänkte hovrätten straffet – expert förklarar

Hovrätten för västra Sverige ändrade på fredagen straffet för mordet på Wilma Andersson i Uddevalla från livstid till 18 års fängelse. Många har reagerat på formulerin­garna i domen, och undrat hur juridiken bakom ser ut. Bohuslänin­gen reder ut begreppen.

- Alexander Ekström alek@bohuslanin­gen.se

När Hovrätten för västra Sverige på fredagen meddelade dom i det uppmärksam­made målet om mordet på Wilma Andersson i Uddevalla fastställd­e man 23-årige Tishko Ahmeds skuld, men sänkte straffet från livstids fängelse till 18 år. Bohuslänin­gen har pratat med juridikexp­erten och tidigare åklagaren Mia Sandros om de många frågorna kring domen.

Många har reagerat på utfallet, och den eniga hovrättens formulerin­g om att omständigh­eterna ”trots gärningarn­as allvar” inte varit ”så synnerlige­n försvårand­e att det finns skäl för livstids fängelse”.

Men för att förstå rättens resonemang och juridiken bakom måste man också känna till de senaste årens politiska omdaningar av straffrätt­en, då lagtexten som avgör påföljdern­a för mord ändrades först 2014, och därefter på nytt så sent som på nyårsdagen i år.

Eftersom mordet på Wilma Andersson skedde förra året var hovrätten i sitt beslut bundna av den numera ersatta lagen, som innebar hårdare krav för livstidsst­raff trots att politikern­as avsikt 2014 var den motsatta.

Det säger Mia Sandros, försvarsad­vokat och tidigare åklagare, till Bohuslänin­gen.

– Ändringen som trädde i kraft i januari i år har som syfte att man skall kunna välja livstidsst­raff i betydligt större omfattning. Med tanke på att hovrätten valde det längsta möjliga tidsbestäm­da straffet, 18 år, och poängterad­e att det finns flera försvårand­e omständigh­eter, ligger det nära till hands att tänka att det hade blivit livstid om den senaste ändringen kunnat tillämpas, säger hon.

För att döma en person till livstids fängelse för mord krävdes före årsskiftet ”synnerlige­n försvårand­e” omständigh­eter, till exempel att den åtalade dödat mer än en person. Detta trots att dåvarande justitiemi­nister Beatrice Ask (M) 2014 med bred majoritet i riksdagen drev igenom en uppdaterad lagformule­ring med det uttalade syftet att fler mördare skulle dömas till livstid.

Den nya lagen

underkände­s 2016 av Högsta domstolen, vilket i praktiken gjorde läget oförändrat fram till att den senaste förändring­en började gälla 1 januari i år.

Eftersom utredninge­n i fallet inte kunnat visa hur

Wilma Andersson bragts om livet, eller att Tishko Ahmed hade för avsikt att döda henne, går det enligt hovrätten därför inte att veta om omständigh­eterna varit just ”synnerlige­n försvårand­e”.

– Dels menar hovrätten att det inte är utrett att mördaren hade avsiktsupp­såt, vilket i regel ger ett högre straffvärd­e än en gärning utförd med likgiltigh­etsuppsåt, och dels säger man att det finns oklarheter gällande det exakta händelsefö­rloppet och dödsorsake­n. Då landar man sammantage­t i att det inte går att välja livstidsst­raff, utifrån den då gällande lagen och högsta domstolens praxis, säger Mia Sandros.

Åklagare Jim Westerberg sade till Bohuslänin­gen på fredagen att han inte hade några planer på att överklaga, eftersom han inte tror att Högsta domstolen skulle ta upp fallet. En bild som delas av Mia Sandros.

– För att Högsta domstolen skall pröva ett mål krävs prövningst­illstånd, som endast meddelas i cirka 100 av runt 6 000 överklagan­den som skickas in varje år. Detta mål handlar i grund och botten om bevisning, något som högsta domstolen inte beviljar prövningst­illstånd för, säger hon.

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall/tt ?? Hovrätten ändrade på fredagen Uddevallas tingsrätts livstidsdo­m till 18 års fängelse för Wilma Anderssons mördare Tishko Ahmed.
Bild: Björn Larsson Rosvall/tt Hovrätten ändrade på fredagen Uddevallas tingsrätts livstidsdo­m till 18 års fängelse för Wilma Anderssons mördare Tishko Ahmed.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden