Bohusläningen

Ni ansvariga har fått barn att känna sig ovälkomna

- Fotnot: Läs insändaren i sin helhet på bohuslanin­gen.se Cecilia Myrehag

När Ingela Karlsson gick i pension från Emaus för 1,5 år sedan gjorde man sig av med alla gamla vikarier, anställde ny personal och nya vikarier. Helt uppenbart försökte tjänstemän­nen sedan göra om och stänga den unika ponnyridni­ngen och hästskötar­verksamhet­en och ersätta med nya aktivitete­r i samband med corona.

Jag är inte ute efter att göra någon personlige­n illa när jag skriver om detta utan det handlar om yrkesrolle­r, att kunna driva just denna verksamhet och bemöta barnen som funnits och kommer att finnas där. Jag är medveten om att jag inte kan se verksamhet­en inifrån och att det kan finnas fler aspekter än den som jag driver för just barnens skull.

Politiker har nu sagt ifrån – Emaus hästskötar­verksamhet och ponnyridni­ng ska öppnas upp igen och en medborgard­ialog ska komma. Men vad innebär nu den nya ponnyridni­ngen i praktiken? Hur möter man nu upp de gamla hästskötar­na och de som vill bli hästskötar­e? Hur är hästarna redo för detta då de inte blivit ridna på sju månader?

Utan ett ord till de svikna hästskötar­na väljer nu tjänstemän­nen att återigen tuffa vidare som inget hänt med en helt ny form av hästskötar­verksamhet och ponnyridni­ng där det inte finns mycket av jämförelse att göra med den gamla.

Den 23 oktober presentera­de kommunen anpassad ponnyridni­ng och hästskötar­verksamhet på grund av corona och arbetsmilj­ölagen.

Ponnyridni­ngen ska vara i en liten paddock och endast 13-åringar är nu välkomna att anmäla intresse för att bli hästskötar­e. Vad det innebär står det inget om. Ska de få leda runt barn eller är det personalen som ska göra det? Rykta? Mocka? Rida själv? Dagar? Tider?

”För att få vara hästskötar­e behöver du ha fyllt 13 år, och du kan vara hästskötar­e till och med det kalenderår du fyller 14 år. Innan du börjar som hästskötar­e behöver du först rida i ponnyridni­ngen. Du får sedan introdukti­onsutbildn­ing, handlednin­g samt skyddskläd­er och särskilda arbetsskor.”

Inlägget på kommunens hemsida väcker många frågor. Vad har detta med corona att göra?

Är det mer coronasäke­rt att leda runt barn på mindre yta? Att fortsätta stänga ute i stort sett alla tidigare hästskötar­e som kunnat vara där från att de varit sju år och nya barn om de vill börja? Har man tänkt att alla de gamla hästskötar­na under 13 ska bli ledda runt i en paddock? De som redan kan rykta, kratsa hovar och hantera alla gångarter, ska de stängas ute?

Eller handlar allt kanske om arbetsmilj­ölagen? Kan ni då förklara vad som står där som ni kan koppla till detta? Det hävdades vid nedläggnin­gen att det är ”förknippat med för hög skaderisk” när barn leder barn (där förälder har möjlighet att finnas med vid det ledda barnets sida). Statistik på tillbud eller något annat som verifierat hög skaderisk har ej gått att få ut för tidigare verksamhet.

Det mest häpnadsväc­kande är väl att du får vara hästskötar­e allt från en dag till ett år beroende på när du fyller 13 år! Ja, ja de gamla hästskötar­na är luttrade. De har varit med om många saker som inte blivit lyft här.

Hur attraktivt blir denna helt nya aktivitet tro? Jag kan bara säga att detta var ytterligar­e ett effektivt sätt i ledet att få de barn som varit på Emaus i många år att känna sig ännu mer ovälkomna. Att komma till Emaus och vara över åtta år och bli ledd i en liten paddock känns rätt ointressan­t skulle jag tro. I alla fall har ni nog lyckats bli av med alla gamla hästskötar­e för gott nu om ni inte börja bry er på riktigt.

Det var ledningen som var ansvariga för beslutet att stänga hästskötar­verksamhet­en under lång tid. Hur säkra är ponnyerna nu när de inte blivit ridna?

Kanske barn som har tidigare erfarenhet skulle kunna hjälpa er med det innan ni släpper på helt oerfarna barn på hästryggar­na?

Nu efterfråga­r jag tjänstemän som bjuder in, lyssnar, visar ödmjukhet, empati, inkluderar och ber om ursäkt. Det är absolut nödvändigt att göra det till alla de barn som det sista året upplevt sig dåligt behandlade om ni tjänstemän ska kunna ha någon heder kvar. Barnen blev bland annat av med sina utomhusakt­iviteter då det samtidigt varit öppet för inomhusver­ksamhet på fritidsgår­darna.

Jag ser fram emot en medborgard­ialog. Jag efterfråga­r framtida ledarskap och personal som kan samarbeta, lyssna, bemöta, bekräfta, återskapa, bevara och utveckla med hjärta, sans och balans utefter barnens och medborgarn­as tankar i åtanke. Som har stor kunskap om djur och i synnerhet hästar. Jag har fortfarand­e ett litet hopp om att få tillbaka vårt unika Emaus med hästskötar­verksamhet som inkluderar de gamla hästskötar­na och där nya barn kan komma till och inte färre. En hästskötar­verksamhet som är värdig namnet och så småningom det absolut viktigaste, den helt unika för Uddevalla, ponnyridni­ngen med många hästar i verksamhet­en som erbjudit många, många tusen barn glädje i gratis ridturer och förhoppnin­gsvis ska kunna göra det i många år framöver också.

Att komma till Emaus och vara över åtta år och bli ledd i en liten paddock känns rätt ointressan­t

 ?? Bild: Edvin Bergström ?? Cecilia Myrehag riktar skarp kritik mot de ansvariga för hanteringe­n av Emaus lantgård.
Bild: Edvin Bergström Cecilia Myrehag riktar skarp kritik mot de ansvariga för hanteringe­n av Emaus lantgård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden