Bohusläningen

Misslyckas med att nå mål för hjärtbehan­dling

- Julia Forsberg jufo@bohuslanin­gen.se 0522-99137

Uppdraget är tydligt. Den som drabbas av hjärtinfar­kt ska få vård på Näl dygnet runt, alla veckodagar. Men verklighet­en är en annan – och har varit så i åtta år.

Vid hjärtinfar­kt kan tid till behandling innebära skillnad på liv eller död. Ett tilltäppt kärl i hjärtat hindrar blodet att passera. Hjärtmuske­ln får inte det syre den behöver. Därför behöver kärlet vidgas så att blodet kan passera fritt.

En sådan metod kallas PCI (percutan coronar interventi­on), eller ballongvid­gning på vanlig svenska. I dag kombineras ofta ingreppet med insättande­t av ett stent, ett litet rörformat metallnät som håller kärlet öppet även sedan ballongen avlägsnats.

Ballongvid­gning bör utföras

inom 90 minuter från första EKG. Men i kommuner som bland andra Strömstad, Tanum och Sotenäs är det färre än 75 procent av patientern­a som får ballongvid­gning inom den tiden. Det enligt kvalitetsr­egistret Swedeheart. Geografin, det vill säga avståndet till Näl, är en bidragande faktor. Men ibland tvingas ambulansen köra längre än så.

2012 övertog Nu-sjukvården ansvaret att erbjuda PCI på Näl dygnet runt, veckans alla dagar. Då övertogs också ersättning­en från Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t i Göteborg.

Men Nu-sjukvården har inte någon gång klarat uppdraget på helgerna. Från fredag eftermidda­g till måndag morgon behöver patienter i behov av akut PCI köras till Göteborg för vård.

– Det stämmer att vi har uppdraget att erbjuda behandling dygnet runt, alla dagar i veckan. Men precis som sjukhuset i Borås har vi svårighete­r att få ihop tillräckli­gt många behandlare för att få ihop jourlinjer­na hela veckan, säger Björn Järbur, sjukhusdir­ektör.

Istället köper Nu-sjukvården

Pcivård från Sahlgrensk­a till en kostnad av fem miljoner kronor årligen.

De pengarna vill Björn Järbur hellre använda till egen produktion. För nu finns ett tydligt uppdrag från Norra hälso- och sjukvårdsn­ämnden. Nu-sjukvården ska ta fram en plan för hur de ska erbjuda Pci-vård alla dagar i veckan. Henrik Olsson är verksamhet­schef för kardiologe­n på Näl.

– Nu håller vi på att titta på hur vi skulle kunna lösa det. Det är ett samarbete med röntgen på Näl. Men det kommer krävas rekryterin­g av personal, säger han.

Henrik Olsson har till slutet av november på sig att komma fram till en plan. Redan nu säger Björn Järbur att rekryterin­g kommer att bli nödvändigt, men att det är en återkomman­de utmaning för Näl.

– Verksamhet­en har gått från två till tre operatörer. Men för att kunna utföra ingreppet dygnet runt, varje dag, året runt behövs 4,5 operatörst­jänster. Vi har utbildat ett antal Pci-operatörer, men när de är utbildade väljer de bort Näl. Det har varit ett ständigt pågående arbete att komma upp i full bemanning.

Vad talar för att det ska lyckas den här gången?

– Jag har förtroende för att Henrik Olsson kommer att presentera en hållbar plan senare i höst, säger Björn Järbur.

Sedan tidigare finns

ett avtal mellan regionerna som innebär att personer som drabbas av akut hjärtinfar­kt i norra Dalsland kan få vård vid sjukhuset i Karlstad, för att minska transportt­iden.

Varför finns inte ett liknande avtal med Kalnes i Norge för patienter i norra Bohuslän?

– Det har gjorts flera försök att utöka det avtal som finns, men det har stupat på deras kapacitet. De tar emot personer med norskt personnumm­er som bor på svenska sidan gränsen, men de har inte vågat öppna upp för fler svenska patienter. Men det kan bli aktuellt att lyfta den frågan igen, säger Peter Heie (C), ordförande för Nu-sjukvården.

 ?? Bild: Eng Foto ?? Björn Järbur, sjukhusdir­ektör för Nu-sjukvården.
Bild: Eng Foto Björn Järbur, sjukhusdir­ektör för Nu-sjukvården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden