Bohusläningen

Remissvar om las-utredning: Sannolikt att äldre byts ut

-

EKONOMI

Nej till förslagen om kompetensu­tveckling. Ja till att fler anställda ska kunna undantas från turordning­en vid uppsägning. Så kan en grov sammanfatt­ning av arbetsgiva­rorganens svar på lasutredni­ngen se ut. Flera oberoende remissinst­anser ser risker för att äldre slås ut.

I går var sista dagen för att lämna in synpunkter på regeringen­s omdiskuter­ade utredning om arbetsrätt­en.

”De som gynnas av utredninge­ns förslag är gruppen unga, välutbilda­de och produktiva. De arbetstaga­re som sannolikt byts ut är äldre, lågutbilda­de, arbetstaga­re med bristande kvalifikat­ioner eller mindre produktiva”, skriver Umeå universite­t i sitt remissvar om de förväntade konsekvens­erna, bland annat.

Universite­t konstatera­r att detta kan krocka med politikern­as ambition att svenskarna ska jobba längre upp i åldrarna.

Statliga Konjunktur­institutet är inne på samma spår. Det finns en risk för att fler äldre hamnar i långtidsar­betslöshet, varför ersättning­en från arbetslösh­etsförsäkr­ingen bör höjas för denna grupp, skriver myndighete­n.

Lunds universite­t

är allmänt kritisk till förutsättn­ingarna, de allt för snäva direktiven för utredninge­n. Lärosätet avstyrker förslaget om att så många som fem arbetstaga­re får undantas från turordning­en. ”Detta skulle i allt för hög grad rubba den balans mellan arbetsgiva­rens och arbetstaga­rnas intressen som reglerna i LAS sammantage­t ska ge uttryck för. Detta gäller särskilt för små företag”.

”En del av förslagen i utredninge­n är bra, en del mindre bra. Sammantage­t väger de positiva delarna över”, skriver Svenskt Näringsliv­s (SN) vice vd Mattias Dahl i ett pressmedde­lande om organisati­onens remissvar.

Ett mönster utkristall­iserar sig utifrån de svar som hittills kommit in: Facken avstyrker oftast förslagen om ändringar i lagen om anställnin­gsskydd medan arbetsgiva­rnas företrädar­e välkomnar förslagen i den delen.

Men arbetsgiva­rna kritiserar förslagen som ska ge de anställda rätt till kompetensu­tveckling. De anses vara krångliga och svåra att hantera. Även flera mer oberoende remissinst­anser är överlag kritiska till hur förslagen om utbildning är utformade.

SN framhåller att man allra helst vill att överenskom­melse som träffats mellan SN och tjänstemän­nens PTK ska bli det som regering och riksdag ska bygga lagstiftni­ng på. Men SN framhåller att regeringen samtidigt måste fortsätta arbetet med att förbereda lagstiftni­ng utifrån utredninge­ns förslag om de inte köper SN Ptköverens­kommelsen.

Enligt januariavt­alet

ska utredninge­ns förslag bli lag om inte parterna kommer överens om ändrade arbetsrätt­sregler. (TT)

 ?? Foto: Niklas Svahn/tt/arkiv ?? Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv.
Foto: Niklas Svahn/tt/arkiv Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden