Bohusläningen

Uthållighe­t i ett välfungera­nde projekt

-

Det är 15 år sedan projektet Rent Vatten i Kenya startade. En grupp rotaryaner reste på eget initiativ till Afrika och besökte Kenya. Där fick de i samverkan med Rotary Doctors insyn i behoven och möjlighete­n att göra en insats genom att bygga skyddade vattenkäll­or. Behovet var och är oändligt stort.

Sumpiga vattenhål byggs om till källor med rinnande vatten. Det blir en revolution för byborna, särskilt för kvinnorna. Det är ju kvinnor som nästan alltid, med fyllda vattendunk­ar hämtar hushållets vatten, och rent vatten förbättrar hälsoläget, framför allt för barnen.

Under de första åren var det svårt att få ihop pengar till att bygga källorna. De kostar, beroende av konjunktur och valuta, mellan 14 000 och 17 000 kronor per källa. Under senare år har det byggts sex till åtta källor om året.

Tack vare samarbetet med Rotary Doctors drivs projektet mycket kostnadsef­fektivt. På plats arbetar sjuksköter­skan Jacinta Kamiri, som ansvarar för upphandlin­g, utbildning av byborna, dokumentat­ion och efterkontr­oller. I slutet av 2020 har 73 källor färdigstäl­lts!

Det är rotaryklub­barna Uddevalla Byfjorden, Uddevalla Skansen, Ljungskile, Trollhätta­n, Vänersborg Aurora och Orust som nu deltar i projektet.

 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden