Bohusläningen

Ojämnt kval när fler lågt rankade landslag deltar

-

Inför det pågående Em-kvalet slopade Europeiska fotbollsfö­rbundet förkvalen för att släppa in fler blåbärslag. Men de många utklassnin­gsresultat­en i kvalet gör att upplägget måste diskuteras, säger Sveriges landslagsc­hef Marika Domanski Lyfors.

– Det är väldigt viktigt att vi håller nivån.

i huvudkvale­t – kan ha bidragit ytterligar­e.

– Att man ändrade gör att vi ser lite andra resultat nu. Det har funnits sådana resultat tidigare också men kanske inte på samma sätt, säger Sveriges landslagsc­hef Marika Domanski Lyfors.

Det nya formatet

har välkomnat länder som Lettland (93:a på världsrank­ningen), Litauen (107), Georgien (115), Cypern (123), Kosovo (125) och Nordmakedo­nien (129), nationer som tidigare haft svårt att ta sig vidare från förkvalen och som, har det visat sig, ligger flera nivåer under de bästa lagen i Europa.

Att så många länder är med är ändå delvis ett styrkebesk­ed för europeisk fotboll, säger den svenska landslagsc­hefen.

– Europa är ganska långt framme om man jämför med hur det ser ut i exempelvis Oceanien eller i Concacaf (Nord- och Centralame­rika samt Karibien), där det är tufft att hitta kvalmatche­r som är riktigt bra och tajta, säger Domanski Lyfors.

 ??  ?? Lettland, rankat 93:a i världen, är ett av länderna som har fått plats i Em-kvalet sedan förkvalen slopas. Efter sju omgångar, lika många förluster och 2–37 i målskillna­d, ligger lettiskorn­a hopplöst sist i grupp F, som toppas av Kosovare Asllanis Sverige.
Lettland, rankat 93:a i världen, är ett av länderna som har fått plats i Em-kvalet sedan förkvalen slopas. Efter sju omgångar, lika många förluster och 2–37 i målskillna­d, ligger lettiskorn­a hopplöst sist i grupp F, som toppas av Kosovare Asllanis Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden