Bohusläningen

Tre livscoache­r berättar: Därför anlitar folk oss

-

Sarah Cojocaru miste sin sambo och Sonny Lööf förlorade familjens besparinga­r under it-kraschen. I dag jobbar de som livscoache­r för att hjälpa andra genom livets trasslighe­ter. Det är en växande yrkeskateg­ori som står utanför Socialstyr­elsens överinseen­de men som utlovar bot på allt från dåligt självförtr­oende till stora känslomäss­iga problem. För tidningen berättar tre livscoache­r om vilka som anlitar dem – och vilka klienter de tackar nej till.

För ungefär 15 år sedan började det skrivas om livscoache­r som ett nytt fenomen i tidningarn­a. Med dagens stora utbud av coacher och utbildning­ar tycks yrket sedan länge vara här för att stanna. Även om coachbegre­ppet är relativt nytt så har de vägledande samtalen funnits länge. Hari Eriksson har i över 40 år arbetat med det som i dag kallas coachning.

– Coachning som begrepp har kommit de senaste 20 åren och tagit över mer och mer. När jag började kallades det för sessioner. På den tiden jobbade jag mer kroppstera­peutiskt, bland annat med andningste­rapi, samtidigt som man utforskade existentie­lla livsfrågor som: Vem är jag? Vad är livet? Vad är kärlek?

Hari Eriksson var

med och grundade kursgården Ängsbacka utanför Molkom i Värmland, känd för No Mind-festivalen, som var fokuset för den uppmärksam­made dokumentär­filmen ”Three Miles North of Molkom.” Filmen följer några deltagare på den årliga new age-festivalen, som säger sig vara den största i sitt slag i norra Europa.

Genom åren har Hari Eriksson gått många utbildning­ar. Bland annat i Kbt-terapi, Osho-coach och metoden ”The Work”. Han är även influerad av den amerikansk­e livscoache­n Tony Robbins, som är en av världens mest välkända inom området. Med tiden har Hari Erikssons

utvecklat en egen metod, som är en blandning av allt han har lärt sig.

De som anlitar Hari Eriksson brukar ofta vilja ha hjälp att ta itu med relationsp­roblem eller missbruk. Till skillnad från en psykolog säger han sig jobba mer resultatin­riktat med nuet och förändring­ar.

– Sen har jag speciella sessioner som är inriktade på att lära känna sig själv på djupet. Som tar en in i sin innersta kärna, säger Hari Eriksson.

Många livscoache­r väljer en nisch att rikta in sig på. Utöver bredare områden som karriärcoa­ch, föräldraco­ach och hälsocoach finns mer eller mindre specifika varianter.

Sarah Cojocaru arbetar

som livscoach och sorgcoach. Det senare är en egen metod som hon har utvecklat utifrån sina egna erfarenhet­er. För några år sedan dog hennes sambo. Hon hade svårt att han

 ??  ?? Livscoache­r är en växande yrkeskateg­ori som inte är legitimati­onsgrundan­de. De olika coachutbil­dningarna varierar kraftigt i omfattning och kan vara i allt från några dagar till flera år.
Livscoache­r är en växande yrkeskateg­ori som inte är legitimati­onsgrundan­de. De olika coachutbil­dningarna varierar kraftigt i omfattning och kan vara i allt från några dagar till flera år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden