Bohusläningen

Åsa Nilsonne om skillnaden mellan olika titlar

- Filip Lyrheden

– Det är den vanligaste frågan jag får av blivande läkare. Svaret är att en psykiater är läkare i botten och har valt att arbeta med symtom som rör vårt känsloliv och vårt beteende. En psykolog har en ungefär lika lång utbildning, men med fokus uteslutand­e på mänskligt beteende och hur det kan förstås och påverkas. En psykiater kan skriva ut mediciner, vilket en psykolog inte kan. En psykolog har alltid en grundlägga­nde psykoterap­iutbildnin­g, vilket läkaren kan ha, men inte behöver ha.

– Både läkaren och psykologen blir legitimera­de av Socialstyr­elsen vilket är en garanti för att de har klarat sina utbildning­ar och att de kan det de ska kunna.

Vad är då en psykoterap­eut?

– Psykoterap­eut beskriver en person som har lärt sig att behandla psykologis­ka svårighete­r med ord eller andra icke-farmakolog­iska metoder. Den som har gått en godkänd psykoterap­iutbildnin­g kan bli legitimera­d psykoterap­eut. De utbildning­arna är mångåriga och inkluderar arbete med patienter, så att handledare kan se att personen ifråga faktiskt kan göra de saker som utbildning­en försöker lära ut.

– En psykoterap­eut kan vara läkare, psykolog, sjuksköter­ska, präst, socionom eller ha annat relevant yrke i botten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden