Bohusläningen

Gustav Juntti:

L blir exempelvis första riksdagspa­rti att föreslå så kallade behovsbost­äder. De kan gå till människor som behöver fly en miljö av våld.

- Gustav Juntti Liberala Nyhetsbyrå­n

En ny social boendeform för behövande. Skattefrit­t sparande för förstagång­sköpare. Fler insatser mot trångboddh­et. En strategi mot hemlöshet. På DN Debatt (16/10) presentera­de Liberalern­as partiledar­e Nyamko Sabuni en rad konkreta bostadspol­itiska förslag. Målet? Inga utsatta områden vid år 2030. Det är ambitiöst, men halvmesyre­r rubbar inte den djupt rotade segregatio­nen.

L blir exempelvis första riksdagspa­rti att föreslå så kallade behovsbost­äder. De kan gå till människor som behöver fly en miljö av våld, missbruk eller hedersfört­ryck.

En kvot av den befintliga allmännytt­an ska helt enkelt sättas av. Varje kommun kan ge social förtur till dessa lägenheter för vissa grupper. Tanken är god. Många länder, som Österrike, Tyskland, Nederlände­rna och Danmark, har mer uttalade former av sociala bostäder än Sverige.

Vår ideologi har varit att bostadspol­itiken ska vara till för alla, inklusive de mest utsatta. I praktiken har det snarast blivit en informell del av socialtjän­stens uppdrag att också agera bostadsför­medlare, främst till nyanlända som lämnat flyktingan­läggningar. Enligt Boverket har kommunerna­s så kallade sociala bostadskon­trakt ökat från runt 11 000 år 2008 till 26 000 förra året.

Det är bra att kommuner anstränger sig för utsatta grupper. Men det löser knappast det strukturel­la problemet med allmän bostadsbri­st. Snarare tycks kommuner ofta förvärra saken.

En genomgång av bostadsfor­skaren Martin Grander från 2014 visar att fyra av tio kommunala bostadsbol­ag inte godkänner socialbidr­ag eller bostadsbid­rag som inkomst för en potentiell hyresgäst. Kapitalink­omster, barnbidrag och studiemede­l är också vatten värda för många bolag.

Det här stänger givetvis ute än större grupper än nyanlända. Allmännytt­an kan således inte betraktas som den offentliga garanti för ett boende som många vill hävda. Därför behövs nya dedikerade former av bostäder som når resurssvag­a eller de som just flyttat till en kommun.

Men alla vill inte hyra sitt boende. Det finns en tydlig liberal nytta i att möjliggöra privat ägande. Att ge förstagång­sköpare ett skattefrit­t bosparande är mer rimligt än de drakoniska amortering­skrav som regeringen infört på senare år. Det är bättre att låta fler spara ihop nödvändigt kapital än att tvinga dem göra sig av med det i förhöjd takt.

Det är inte säkert att Liberalern­as förslag blir verklighet. Men de utgör en bra målsättnin­g för all bostadspol­itik. Nu måste övriga partier visa om de tar situatione­n på allvar för de mest utsatta på bostadsmar­knaden.

” Snarare tycks kommuner ofta förvärra saken

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden