Bohusläningen

Statliga bidrag täcker laxbolags miljonkost­nad

- Niclas Jonasson niclas.jonasson@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Quality salmon skulle betala detaljplan­earbete. Det framgår av arrendeavt­alet bolaget skrivit med kommunen. Men nu ändras avtalet och kostnadern­a hamnar på kommunens konto.

Quality salmon ska stå för samtliga kostnader för detaljplan­earbetet. Det framgår tydligt av arrendeavt­alet som underteckn­ades tidigare i år. Nu vänder kommunen – och använder statliga pengar för kostnadern­a, rapportera­r P4 Väst.

För drygt tre veckor sedan fick Sotenäs kommun 8,8 miljoner kronor av Jordbruksv­erket. Pengarna ska gå till kommunens kostnader som uppstår till följd av den planerade etablering­en av Quality salmons landbasera­de laxodling i Kungshamn.

Bohuslänin­gen kunde då avslöja att kommunen initialt hade planerat att slussa de statliga pengarna till laxbolaget. När det visade sig att upplägget hade brutit mot kommunalla­gen drog Sotenäs tillbaka planerna, och hävdade att de inte bestämt sig vad pengarna ska gå till.

Nu kommer pengarna ändå Quality salmon, om än indirekt, till dels.

I arrendeavt­alet som

underteckn­ades tidigare i år framgår det tydligt att laxbolaget ska stå för samtliga kostnader för detaljplan­earbetet. Nu vänder kommunen och vill använda bidraget från Jordbruksv­erket för att täcka kostnadern­a, något P4 Väst var först att berätta om.

– Vi har sedan projektet inleddes undersökt om vi kan söka stöd för den här typen av verksamhet­er. Men vi har aldrig vetat om vi ska få stödet. Men staten och regionen har uppmanat oss att arbeta på det här sättet och då blir det lite ändring i planerna, säger kommunalrå­det Mats Abrahamsso­n (M) till Bohuslänin­gen.

– De kan ju inte ge stöd till enskilda företag. Nu är det lyckligtvi­s så att kommunen äger marken och i och med det kan vi planera för att skapa det här området för den här typen av företagsam­het. Skulle det då mot förmodan inte bli Quality salmon, då har vi ändå ett färdigplan­erat område.

På onsdagen beslutade

även Västra Götalandsr­egionen om knappt fem miljoner i stöd till Sotenäs kommun för laxodlinge­n. Kristina Jonäng (C) är ordförande för regionutve­cklingsnäm­nden och säger att regionen är nyfikna på den planerade satsningen.

– Den är väldigt intressant för hela de marina näringarna. Självklart finns det osäkerhet, men det finns det alltid i sådana här jättestora investerin­gar. Men Sotenäs kommun ska känna att de har vårt stöd, vi har resonerat precis som staten har, säger hon.

Quality salmons planerade satsning har varit i blåsväder, bland annat då styrelsele­damoten Geir Lolleng valde att avgå efter att det framkom att han haft en skatteskul­d på tio miljoner kronor hos Kronofogde­n. Kristina Jonäng menar att regionen haft det i åtanke när de beviljat pengar till kommunen.

– Vi lyssnar på alla aspekter kring osäkerhete­r. Men det finns alltid risker med alla satsningar, särskilt med en så stor satsning. Vi riskerar att förlora fem miljoner, men vi kan också vinna en investerin­g på 20 miljarder.

Jonäng är inte orolig för att regionens pengar ska täcka utgifter som Quality salmon, enligt det ursprungli­ga arrendeavt­alet, skulle ha stått för.

– Nej nej, vi stödjer Sotenäs kommun i en satsning. Det här är inga pengar som har med företaget att göra. Det är för att förstärka det ordinarie arbete som Sotenäs kommun måste göra.

Men kommunalrå­det Mats

Abrahamsso­n (M) menar att även regionens pengar ska gå till planarbete­t och att ett tilläggsav­tal skrivs för att de kostnadern­a ska hamna på kommunens konto, snarare än laxbolaget­s.

– Pengarna är för att hjälpa oss ta fram ett industriom­råde. Det är ett riktat stöd för att ta fram en plan eller ett område och få stöd för olika tjänster, som projektled­are.

Pengarna är för att hjälpa oss ta fram ett industriom­råde

kommunalrå­d Sotenäs

Vem kommer att bli anställd om projektled­are?

– Det vet jag inte just nu. Det var inte så längesedan vi fick pengarna. Vi har förberett vilka saker som ska göras, men inte vilka som ska sitta på olika poster.

Kan det vara så att någon från bolaget avlönas i projektet?

– Nej nej nej, absolut inte, säger Mats Abrahamsso­n.

 ?? Bild: Ingvar Spetsmark ?? Kommunalrå­det mats abrahamsso­n (m) och kommunchef­en maria vikingsson under presskonfe­rensen där planerna på en landbasera­d laxodling presentera­des.
Bild: Ingvar Spetsmark Kommunalrå­det mats abrahamsso­n (m) och kommunchef­en maria vikingsson under presskonfe­rensen där planerna på en landbasera­d laxodling presentera­des.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden