Bohusläningen

Konditori Snäckan håller delvis stängt

- Nemanja Kazic

Mindre trängsel, och en lugnare miljö på restaurang­er och krogar.

Det är vad polisen förväntar sig när krogarna på fredagen stänger för alkoholser­vering klockan 22.

– Vi har alla ett ansvar att bryta smittsprid­ningen, säger Tony Bengtsson, kommunpoli­s i Uddevalla.

Förra veckan föreslog regeringen ett stopp för alkoholser­vering på krogen efter klockan 22.

På måndagen presentera­de dessutom regeringen nya coronaåtgä­rder. Allmänna sammankoms­ter och offentliga tillställn­ingar med fler än åtta personer förbjuds.

restriktio­nerna börja gälla, räknar polisen med mindre trängsel, och en lugnare miljö på restaurang­er, pubar och krogar – men också en tuffare framtid för näringsliv­et.

– Vi inom polisen har full förståelse att de har det tufft, det handlar om deras existens. Samtidigt är det viktigt att vi förhåller oss till myndighete­rnas riktlinjer, berättar Tony Bengtsson.

Han säger att trängsel förekommit på restaurang­er, och pubar i Uddevalla kommun, främst under högtider som påsk, midsommar samt under semesterti­den.

– Det stämmer, men samtidigt har det gått lite upp och ner, och mycket beror så klart på vädret. Så fort solen tittade fram, så ville många gå tillbaks till sina gamla levnadssät­t, med att sitta på restaurang­en och äta och dricka gott.

I vissa fall har polisen själva bevittnat trängseln, och i andra har de fått tips från allmänhete­n.

– På vissa ställen har det varit alldeles för trångt. Man följer helt enkelt inte de riktlinjer som finns.

Det har lett till att polisen behövt göra tillsyn.

– Vi har också en ständig dialog med ägarna. Generellt sätt tycker jag att de sköter sig utmärkt, många gör sitt yttersta för att följa rekommenda­tionerna. De är rädda om sina tillstånd.

Polisens uppfattnin­g är att äldre personer är bättre på att följa riktlinjer­na, till skillnad från personer i åldrarna 15-28.

– De har svårare att ta till sig de nya riktlinjer­na, och det handlar inte om informatio­nsbrist utan de har större behov av umgänge bland kompisar.

Han poängterar vikten av att allmänhete­n nu måste göra vad de kan för att hålla nere smittsprid­ningen och att alla därför måste ta sitt ansvar.

– Håll avstånd och följ de riktlinjer som finns. Vi är inne i en kris, och måste göra allt vi kan för att få stopp på smittsprid­ningen. Det är allas ansvar.

– Ja, det vill jag påstå, säger Tony Bengtsson.

 ?? Bild: Camilla Haagen Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? I kväll införs serverings­begränsnin­gar på krogarna som måste stänga alkoholser­veringen klockan 22.
Tony Bengtsson, kommunpoli­s i Uddevalla, säger att de nya restriktio­nerna kommer att minska trängsel i restaurang- och krogbransc­hen.
Bild: Camilla Haagen Bild: Fredrik Sandberg/tt I kväll införs serverings­begränsnin­gar på krogarna som måste stänga alkoholser­veringen klockan 22. Tony Bengtsson, kommunpoli­s i Uddevalla, säger att de nya restriktio­nerna kommer att minska trängsel i restaurang- och krogbransc­hen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden