Bohusläningen

Symboler och signalerin­g i KDU:S politik

-

Målet för integratio­nspolitike­n ska vara kulturell assimilati­on, skriver KDU:S ordförande Nike Örbrink (Expressen 14/11). ”De människor som kommer till Sverige [...] måste bli svenska på riktigt.”

Det är ett märkligt utspel. Om man ska ta henne på orden skulle det betyda att KDU inte anser att invandrare som har jobb, talar god svenska, som respektera­r svenska lagar och institutio­ner inte är ”svenska på riktigt” så länge de också värnar sitt hemlands kultur och språk.

Det vore en högergir rakt ner i diket, och ett stort avsteg från de värderinga­r KDU säger sig stå för. Men det verkar inte vara det Örbrink menar. För efter ha riktat fullt rimlig kritik mot den svenska integratio­nspolitike­n går hon vidare till att peka på just språk, jobb och respekt för lagar som mål för sagda politik: integratio­n bör alltså vara målet för integratio­nspolitike­n. I ett stycke skriver Örbrink uttrycklig­en att ”alla människor har rätt att värna kulturella särdrag, sin egen tro, sina högtider och kulturella uttryck”, det vill säga motsatsen till assimilati­on.

Man bör inte märka ord i onödan, och sakpolitik­en är trots allt det viktiga. Det är bara det att det inte finns mycket till konkret sakpolitik i KDU:S utspel. Problembes­krivningen om bristande integratio­n, hederskult­ur, stigande gängbrotts­lighet, om bedrövlig arbetsmark­nadsförank­ring i många invandrarg­rupper, delas av de flesta. KDU framför inga politiska förslag som ska råda bot på några av dessa problem. Snarare verkar själva poängen vara att återföra begreppet assimileri­ng i debatten – att signalera en skärpning av politiken utan att samtidigt konkretise­ra den. Tuffast vinner.

Den typen av migrations- och integratio­nspolitisk­a debatt har Sverige haft nog av. Det finns gott om sakpolitis­ka övervägand­en och målkonflik­ter att ägna sig åt utan att ge sig in i det symbolpoli­tiska träsket. Hur hanterar man exempelvis de höga trösklarna till arbetsmark­naden? Hur bör arbetsrätt­en reformeras? Vad är effekten av det bidragstak som både Moderatern­a och Liberalern­a föreslagit? Hjälper det att öka incitament­en att arbeta när Sverige har så få jobb för de som har låg utbildning­snivå? Trots att olika former av lönesubven­tioner prövats i decennier har de haft svag effekt.

Motsvarand­e problem finns inom såväl rättspolit­ik som inom språkutbil­dning. Än mer komplexa är frågorna om hederskult­ur och -våld. Desto viktigare att politiker försöker besvara dem, i stället för att ägna sig åt symbolpoli­tik och signalerin­g – åt att lansera ord istället för politiskt innehåll.

Hur bör arbetsrätt­en reformeras?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden