Bohusläningen

Pressklipp

-

åka snålskjuts på Amerika

EU har av integritet­sskäl i praktiken förbjudit intelligen­t självköran­de teknik. I USA är den fri. Och det är inte BBC eller SVT eller ARD/ZDF som gör riktigt kvalificer­ad tv-produktion utan en amerikansk kommersiel­l börssuccé, Netflix. Det som hänt under amerikansk­t 2010-tal är återigen en snabb teknisk och ekonomisk omvandling med sociala konsekvens­er för grupper som inte hänger med, politiska konvulsion­er och en stark känsla av sammanbrot­t. Den amerikansk­a samhällsmo­dellen har alltid haft en karaktär av chansning. Européer brukar förfasa sig men i efterhand tenderar vi att vara tacksamma för att någon håller fast vid en fri ekonomi och tar risken med ny teknik.

PM Nilsson i Dagens Industri (oberoende)

Ingen ny fastighets­skatt

mycket beslutsamm­a i vår vilja att inte förstå det. Eller helt enkelt ha en annan uppfattnin­g. Villaägarn­as riksförbun­d pekar till exempel på risken att en återinförd fastighets­skatt leder till en bostadskra­sch. Det är en varning att ta på allvar oavsett hur man ser på balansen mellan nytta och humana värden.

Fredrik Haage i Smålandspo­sten (moderat)

Kösystemet är inte problemet

Problemet som man inte kommer ifrån är att vissa stadsdelar det senaste decenniet har utvecklats till det polisen kallar utsatta områden. Det är ett kluster av problem som alla bidrar till att cementera utanförska­p. Reglerar man skolsektor­n för att komma åt boendesegr­egationen börjar man i fel ände av problemet. Kritik mot kösystemet kan dock i enskilda fall vara berättigat. Att sätta en minimiålde­r innan valet kan ta bort de fall där barn kan ställas i kö från kort tid efter födsel. Men de underligga­nde problemet kommer man dock inte ifrån. Vissa skolor är bättre och mer populära än andra. Istället för att sortera barn efter social bakgrund kanske man borde ta tag i de problem som mindre populära skolor har.

Pontus Westerholm i Borås Tidning (moderat)

Norskt hyckleri

Det är en sak att sätta en signatur på ett papper och presentera revolution­erande satsningar på klimatet. Och en helt annan sak att behöva fatta de drastiska, politiskt riskabla och obekväma besluten som krävs för att stoppa klimatförä­ndringarna. Den krassa verklighet­en är att en grön omställnin­g inte kommer att ske smärtfritt, eller utan protester. De länder som har genuina ambitioner om att nå klimatmåle­n och visa vägen kommer att behöva ta strid mot tunga, inflytelse­rika intressegr­upper och traditione­lla industrier, göra avkall på kortsiktig tillväxt och ekonomisk vinning och visa både obeveklig beslutsamh­et och uthållighe­t. Det går inte att som Norge stoltsera med sin djärva gröna omställnin­g till ett fossilfrit­t samhälle, samtidigt som landets produktion och export av olja förväntas öka med 43 procent mellan 2019 och 2024. Fler har börjat inse det.

Sydsvenska­n (ob liberal)

Vad det än är så verkar det sitta djupt. Ända sedan fastighets­skatten avskaffade­s av alliansreg­eringen återkommer ekonomer programmat­iskt till hur förtjänstf­ullt det vore med en sådan skatt och verkar undra hur vi andra inte kan förstå det? Men vi ska vara

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden