Bohusläningen

Vilken uppgift har egentligen polisen?

- Lennart Hansson

Vilken är den svenska polisens huvuduppgi­ft? Är det inte att skydda medborgarn­a mot olagliga handlingar och att utreda sådana när de inträffat med syfte att lagföra den brottslige?

Jag har under de senaste decenniern­a gjort ett fåtal anmälninga­r rörande inbrott och nu senast en sprängning. Inbrotten utreddes aldrig trots att vi kunde identifier­a de skyldiga efter eget detektivar­bete. Sprängning­en skedde strax före midnatt i fredags och anmäldes på lördag. Nu är det söndag kväll och jag har just ringt polisen för att få veta om någon kommer för att undersöka sprängning­en närmare. Svaret var att ganska säkert inte eftersom ingen ännu hört av sig till mig.

Detta ger upphov till en hel rad tankar. Ska jag som medborgare behöva finna mig i att eventuellt vara utsatt för ett hot och i vart fall skadegörel­se utan att polisen anser det vara deras plikt att undersöka händelsen? Är detta ett tecken på inkompeten­s eller finns en rationell tanke bakom inaktivite­ten?

När ett samhälle inte svarar mot medborgarn­as behov bryts tilliten till detta samhälle ner och grogrund skapas för populistis­ka rörelser som påstår sig ha lösningar på alla problem, oftast utan att ens förstå problemens natur. I stället för att ta itu med samhällets oförmåga skyller man allt ont på någon lämplig syndabock. Är det detta resultat man vill åstadkomma?

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt ?? Lennart Hansson upplever att polisen inte tar anmälninga­r på allvar.
Bild: Janerik Henriksson/tt Lennart Hansson upplever att polisen inte tar anmälninga­r på allvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden