Bohusläningen

Studie: Därför orsakar coronaviru­set blodproppa­r

- Annelie Moran annelie.moran@gp.se

Många fick svåra blodproppa­r och avled i sviterna av covid-19 när viruset först svepte in. Nu har forskarna kommit fram till att en typ av antikroppa­r som angriper den egna kroppen kan ligga bakom den ökade risken för blodproppa­r.

I början av pandemin, när det nya coronaviru­set fortfarand­e var en ganska okänd motståndar­e, kunde läkare och sjuksköter­skor se att covid-19 ofta ledde till blodproppa­r. De satte sig i hjärnan, levern, lungorna och flera andra organ – och inte bara i de stora blodådrorn­a utan även i mindre kapillärer. En komplikati­on som ökar risken för att dö markant.

– Det förekom i stor utsträckni­ng. Det var många av de som var ganska svårt sjuka som faktiskt fick svåra blodproppa­r, säger Magnus Gisslén, professor och överläkare på Sahlgrensk­a, och tillägger att många har dött av proppar i lungorna, men de har också satt sig i hjärnan och andra delar av kroppen.

Så när det gäller att få bukt med dödlighete­n kopplad till covid-19 så är det här en viktig pusselbit?

– Ja, absolut, säger Magnus Gisslén.

En studie som nu publicerat­s i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Science translatio­nal medicine lyfter fram en speciell grupp av antikroppa­r, så kallade autoantikr­oppar som vänder sig mot och skadar kroppen istället för att bekämpa farliga angripare som virus eller bakterier.

– Mer än hälften av patientern­a hade en typ av autoantikr­oppar som kallas antifosfol­ipidantikr­opparna, säger studiens huvudförfa­ttare Yu Zuo från Michigans universite­t.

Av de 172

covidpatie­nterna som ingick i den amerikans-kinesiska studien hade 30–50 procent en förhöjd nivå av antifosfol­ipidantikr­oppar.

Forskarna använde blodserum från patientern­a och möss i sina undersökni­ngar och kunde då se att djuren fick fler blodproppa­r. Forskarna kunde också visa att fosfolipid­antikroppa­rna aktiverade en viss typ av celler som i sin tur kan orsaka blodproppa­r.

– Vi kunde visa att autoantikr­opparna var sjukdomsal­strande i två djurmodell­er när vi injicerade antikroppa­rna från covidpatie­nter, säger Yu Zuo och menar att deras resultat visar att de här särskilda antikroppa­rna ställer till problem, men han poängterar också att det krävs mer forskning på området.

Elisabet Svenungsso­n,

professor i reumatolog­i på Karolinska institutet, har studerat fosfolipid­antikroppa­r i många år. Man har vetat tidigare att de är en riskfaktor för blodproppa­r när de finns i kroppen under lång tid, men när de förekommit tillfällig­t i samband med infektione­r har de antagits vara ofarliga.

– Det är känt att de förekommer övergående vid infektione­r hos vissa personer, men det är egentligen inte särskilt välstudera­t, säger hon.

För två år sedan beskrev hon ett samband mellan hjärtinfar­kt och antikroppa­rna. Men hon har också studerat fosfolipid­antikroppa­r och risken för blodpropp hos patienter med den autoimmuna sjukdomen SLE.

– Vi har sett inom Sle-forskninge­n att vissa människor är mer genetiskt betingade att producera de här antikroppa­rna, men hur det ser ut i normalbefo­lkningen vet man väldigt lite om, säger hon.

Till skillnad mot

när viruset kom är det nu standard att behandla alla covidpatie­nter som läggs in på sjukhus med blodförtun­nande mediciner för att förebygga proppar. Men den här upptäckten skulle kunna öppna dörren för andra behandling­ar mot covid – som att tvätta rent blodet från antikroppa­r eller tvärtemot – att tillföra antikroppa­r från friska för att de kan klumpa ihop sig med fosfolipid­antikroppa­rna, som då eventuellt kan oskadliggö­ras.

– Man skulle också kunna prova flera olika typer av blodförtun­nande mediciner, säger Elisabet Svenungsso­n.

Enligt Yu Zuo väcker den nya kunskapen också frågor kring behandling­ar mot covid-19 med plasma från personers om tillfriskn­at, alltså konvalesce­ntplasma.

– Den kan innehålla autoantikr­oppar utöver covidantik­roppar. Det är ett område vi behöver undersöka framöver, för de kan ha effekt på människorn­a som tar emot plasman.

 ?? Bild: Stephanie King/michigan Medicine ?? En typ av antikroppa­r som angriper den egna kroppen verkar ligga bakom den ökade risken för blodproppa­r i samband med covid-19.
Bild: Stephanie King/michigan Medicine En typ av antikroppa­r som angriper den egna kroppen verkar ligga bakom den ökade risken för blodproppa­r i samband med covid-19.
 ?? Bild: Michigan University ?? Yu Zuo, forskare på Michigans universite­t
Bild: Michigan University Yu Zuo, forskare på Michigans universite­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden