Bohusläningen

Lokala besöksförb­ud möjligt på äldreboend­en

-

POLITIK

Regeringen ger Folkhälsom­yndigheten möjlighet att lokalt införa besöksförb­ud på äldreboend­en. Samtidigt ska det bli lättare för makar att träffa varandra än det var i somras.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) beskrev på en pressträff besöksförb­ud som en mycket ingripande åtgärd, och säger att det därför är viktigt att det bara införs där de verkligen behövs.

– Till skillnad från det nationella besöksförb­udet som rådde tidigare i år så kan det här införas lokalt beroende på hur situatione­n ser ut, sade Stefan Löfven på en pressträff med socialmini­ster Lena Hallengren (S) och Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson

Enligt Lena Hallengren ska Folkhälsom­yndigheten­s nya befogenhet­er utövas i samarbete med det lokala smittskydd­et. Även enskilda kommuner som vill införa ett lokalt besöksförb­ud ska göra det i samråd med smittskydd­et.

Trots ett förbud så ska det vara möjligt att göra undantag för mycket närstående, enligt Lena Hallengren.

– Vi har gjort en avvägning så att en make, maka ändå ska kunna träffas trots ett besöksförb­ud. Många av dem är själva i riskgrupp, de lever kanske ensamma, träffar få andra personer och är väldigt försiktiga. Det ska vara möjligt för dem att i högre utsträckni­ng göra besök än vad som blev konsekvens­erna under våren och sommaren, sade Hallengren.

Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson sade att ett besöksförb­ud aldrig får ersätta arbetet med att stoppa smittsprid­ningen på äldreboend­ena. Han sade att besöken inte har varit drivande i smittsprid­ningen:

– Det har snarare handlat om hög personalom­sättning och brister i basala hygienregl­er.

Myndighete­n kommer nu att sätta press på äldreboend­ena för att se till att de gör allt för att förhindra smittsprid­ningen där. (TT)

 ?? Foto: Regeringen ?? Socialmini­ster Lena Hallengren, statsminis­ter Stefan Löfven och Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson.
Foto: Regeringen Socialmini­ster Lena Hallengren, statsminis­ter Stefan Löfven och Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden