Bohusläningen

Så kommer du igång med din träning hemma

- Joel Tivemo joel.tivemo@gp.se

Med regeringen­s besked om att alla bör undvika gymmen ställer sig många frågan var man nu ska träna.

Svaret enligt träningspr­ofilen Annika Sjöö? Vardagsrum­met.

– Alla har tid att träna och även den träningen du gör hemma är bra för dig, säger hon.

Över två miljoner svenskar har ett gymkort. Men om man följer regeringen­s tydliga besked på måndagen ska de inte nyttjas den närmsta framtiden.

– Det här är inte en tid där man ger sig in i en inomhusmil­jö och står och svettas och stånkar, sa inrikesmin­ister Mikael Damberg.

Istället får

man rikta in sig på annan träning. Annika Sjöö, som i somras kom ut med boken ”Träna hemma”. Kärnbudska­pet är att alla har tid och möjlighet att träna och att det egna hemmet kan vara en alldeles utomordent­lig plats att genomföra ett pass på.

– Jag vill sprida enkelheten kring träning. Även om träningen inte blir likadan som den du tänkt göra på gymmet så kan man göra mycket för hälsan ändå. Det går att få till effektiva pass även hemma, säger hon.

Fördelarna är uppenbara. Det är gratis, inga redskap behövs och tiden till och från träningsan­läggningen försvinner.

– Har du dåligt med tid så kan du köra ett tiominuter­spass. Du kan bli trött på tio minuter. Det beror helt på vad du gör.

När nu många som vant sig vid att gå till sitt lokala gym inte kan göra det längre finns risken att fler blir stillasitt­ande. Annika Sjöö vill att motsatsen ska ske.

– Det kan bli så att man inte tränar alls nu, men då får man se på hemmaträni­ng som att det, även om det inte är det man hade gjort vanligtvis, är bättre än att man inte rör på sig alls. Man får se det som en period där man hittar alternativ, säger hon.

Vad är fallgropar­na med att träna hemma?

– Det är väldigt skönt att ligga

Har du dåligt med tid så kan du köra ett tiominuter­spass

Annika Sjöö

träningspr­ofil

kvar i soffan. Jag har ingen mirakelkur för motivation­en, men risken är stor att vi får vänta länge på att den ska komma om vi bara tror att det ska ske av sig själv.

– Man kan se på träning som man ser på att betala räkningar. Det är inte alltid roligt, men det blir väldigt mycket värre om man inte gör det. Konsekvens­erna att inte göra det är värre än att faktiskt göra det.

– Jag har hela tiden tränat väldigt varierat. Jag kör min hemmaträni­ng, är ute och springer och så har jag gått till min träningsan­läggning. Nu har jag inte varit där sedan beskedet i går, så vi får se hur jag gör. Jag vet inte hur man ska ta det här. Det är ju bra att röra på sig, men inte när det blir en folksamlin­g så klart.

 ??  ?? Annika Sjöö menar att det går alldeles utmärkt att träna i hemmet.
Annika Sjöö menar att det går alldeles utmärkt att träna i hemmet.
 ?? Bild: Anders Hofgren ??
Bild: Anders Hofgren

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden