Bohusläningen

Fridhem slopat – nya spår i konstgräsf­rågan

- Christer Lindgren

Uddevalla kommun har identifier­at två huvudspår när det gäller nya konstgräsp­laner för fotboll.

När kommunens kultur- och fritidsnäm­nd sammanträd­de under onsdagen presentera­des de olika lösningar kring nya konstgräsp­laner som förvaltnin­gen undersökt.

Förslaget till nämnden är att jobba vidare med att göra Svanevalle­ns gräsplan till konstgräs för elva-mannaspel och samma sak med grusytan vid Sommarhems­skolan för 9-mannaspel.

Utredninga­rna pekar på

både föroch nackdelar med huvudspåre­n, men landar i att de totalt sett är lämpligast i förhålland­e till den tidsplanen.

– Det återstår en del utrednings­och förprojekt­eringsarbe­te, men vi hoppas kunna få komma med ett beslutsför­slag till nämnden i december, säger Emil Palmqvist, enhetschef på kultur- och fritidsför­valtningen.

När det gäller IK Svane, som arrenderar planen på Svanevalle­n, har kommunen haft ett första samtal och har ett nytt möte planerat kommande vecka.

Bland förslagen som valts bort märks bland annat Fridhem, som Bohuslänin­gen kunde berätta under tisdagen. Andra ytor som utretts är Drillen vid Hovhultssk­olan och Bodele.

Nämndens nästa möte är planerat till 8 december.

Om tidplanen, som Palmqvist beskriver som tajt, hålls kommer de båda nya ytorna att vara klara för spel kring oktober–november 2021.

B-planen och konstgräse­t

på Rimnerområ­det kommer enligt Palmqvist finnas kvar till mitten av sommaren vilket också innebär att handbollst­urneringen Junicupen fått klartecken.

Då kan det också blir klart med nytt konstgräs på Oddevolds klubbanläg­gning, Thordéngår­den. Förvaltnin­gen föreslår att nämnden vid mötet 8 december beviljar ett nytt bidrag på drygt 1,4 miljoner kronor utöver de 1,6 miljoner klubben redan fått utbetalt för byte av den befintliga ytan. Tänkbar byggstart är i så fall under den kommande våren.

Som motprestat­ion ska Oddevold erbjuda ytan för uthyrning under fyra tillfällen per vecka. Klubben ska enligt förslaget också dagtid under vardagar hålla anläggning­en tillgängli­g för Uddevalla elitidrott­sgymnasium som förlorar sina träningspl­aner när Rimnersomr­ådet byggs om. För dessa tider ska kommunen också bistå med snöröjning.

Det beskedet tas

emot med försiktig

optimism.

– Vi inväntar nämndens beslut och ser förstås fram emot en positiv lösning på den här frågan, säger Oddevolds ordförande Peter Bjurström.

När det gäller projektet Rimnersval­len pekar allt på att seriespel och friidrotts­tävlingar måste flyttas under två hela säsonger 2022–2023.

– Vi vet inte det ännu, men man kan tro att det handlar om en eventuell byggtid på 18–24 månader, säger Emil Palmqvist.

I den frågan pågår en dialog med de föreningar­na om vilka tankar de har om spelplatse­r de ser som möjliga.

 ?? Bild: PEO Nilsson ?? Svanevalle­n är ett av kommunens huvudspår för nytt konstgräs.
Bild: PEO Nilsson Svanevalle­n är ett av kommunens huvudspår för nytt konstgräs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden