Bohusläningen

Nöje:tv Lars Lerin aktuell med ny tv-serie från bohuslänsk ö

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-62400

Makrillfis­ke och akvarellmå­leri står bland annat på schemat när årets julvärd Lars Lerin och Junior bjuder in gäster till sitt sommarnöje utanför Fjällbacka. I sex avsnitt umgås de med lärlingar och celebritet­er – både nya och gamla bekantskap­er.

Att Bohuslän är en plats som betyder mycket för Lars Lerin gör han ingen hemlighet av. Kopplingen dit sträcker sig i många generation­er tillbaka, hans mormors mor var lotsfru på Väderöarna. Precis som akvarellko­nstnären Therese Nordblom; i hennes hem vistades han ofta under uppväxten.

– Hon betydde väldigt mycket för mig som barn och tonåring. Jag fick se hennes akvareller och bläddra i hennes högar vilket gjorde stort intryck på mig, säger han.

Deras gemensamma historia från Väderöarna intressera­de honom redan som barn.

– Det där med Väderöarna har jag med mig i mitt hjärta även om jag inte har upplevt det själv. Och ju äldre jag blir desto mer betyder den där linjen bakåt, säger Lars Lerin och fortsätter.

– Man undrar hur det var med deras liv där på ön. Därför tycker jag det är så intressant att komma tillbaka och känna att jag är en del av en släkthisto­ria. Jag är väldigt nostalgisk förstår du.

Två år har gått sedan han och Junior köpte huset på Fläskön.

I första programmet av ”Lerins sommarö”, som har premiär 25 november på SVT, säger konstnären att han känner ett sådant band till platsen att han skulle kunna tänka sig att bo där året runt, men att Junior antagligen aldrig skulle klara det.

– Det skulle väl kanske inte jag heller i det långa loppet, det är ju ganska så kärvt där ute på vintertid. Vi får väl nöja oss med att vara där på sommartid så länge.

– Alla de människor jag träffade som barn är ju borta. Det blir en ganska så fåfäng jakt på den tid som flytt.

Även om Junior

inte vill bo på Fläskön permanent trivs han bra i Bohuslän.

– Han har fäst sig vid huset. Båten ligger i Hamburgsun­d och det är alltid en så härlig känsla när vi sätter oss i den. Det är en sån där gammal snäcka som går väldigt långsamt även om han kanske helst vill ha någon racerbåt.

Den 25 november sänds första avsnittet i SVT och då gästas Lars Lerin och Junior av Kalle Moraeus och lärlingen Birgitta Corbell. Andra gäster som kommer att synas i programmet är rapparen Erik Lundin, journalist­en Hanna Hellquist och Marianne Mörck.

– Det behöver inte vara så märkvärdig­t utan det räcker med att man träffas och umgås, det räcker med det för alla har ju sin livshistor­ia, säger Lars Lerin.

Vissa av gästerna känner han sedan tidigare, andra inte. Erik Lundin är en ny bekantskap.

– Jag tycker att han är en så bra textförfat­tare. ”Vakna upp och vara suedi”, han är så otroligt rolig. Han fick träffa lärlingen Jessica (Eneroth) och de blev som syskon direkt.

Banden till Marianne

Mörck har vuxit sig starkare under pandemin. Nu skickar de bilder och videor till varandra dagligen.

– I början av corona blev hon arbetslös och jag var nervös och orolig. Det där utvecklade sig till pep talks och tröst och skratt.

Under programmen kommer gästerna att måla akvarell, fiska makrill och åka ut med båten. Aktivitete­r som inte skiljer sig särskilt mycket från det som Lars Lerin uppskattar att göra på ön under somrarna.

– Där gör jag väl det jag alltid gör. Jag målar och skriver och gör små utflykter. Och så är jag mycket med barnen, jag får ju se till att de inte hoppar i sundet.

Att han kan ge dem somrar i Bohuslän glädjer honom.

– Ja, så att de får uppleva det där med krabbfiske som jag tyckte så mycket om.

Det behöver inte vara så märkvärdig­t utan det räcker med att man träffas och umgås

Lars Lerin

 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t ?? I onsdags avslöjades det att Lars Lerin blir årets julvärd. Men redan nästa vecka ser vi honom i rutan i programmet ”Lerins sommarö”. Under våren var Junior och parets två barn fast i Brasilien och kom inte hem på flera månader.
Bild: Stina Stjernkvis­t I onsdags avslöjades det att Lars Lerin blir årets julvärd. Men redan nästa vecka ser vi honom i rutan i programmet ”Lerins sommarö”. Under våren var Junior och parets två barn fast i Brasilien och kom inte hem på flera månader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden