Bohusläningen

Biografäga­rna hoppas på julen – och undantag

- Sara Ullberg/tt Elin Swedenmark/tt Erika Josefsson/tt

Biografern­a är svårt sargade efter höstens restriktio­ner, skriver Sveriges Biografäga­reförbund i sitt remissvar till regeringen.

Nu inväntar man regionerna­s besked om undantag – och hoppas på julen.

Även om Sveriges Biografäga­reförbund har respekt för den ökade smittsprid­ningen ifrågasätt­er man att biografern­a drabbas så hårt. Det skriver förbundet i sitt remissvar om ändringar i förbudsför­ordningen från den 24 november.

Nu väntar man på vad regionerna ska besluta om eventuella undantag från begränsnin­gen på åtta personer.

Biografked­jan Svenska Bio justerar

kapacitete­n regionsvis.

– Men vi måste rent tekniskt förtöja för storm. Vi får anta att alla väljer åtta just nu, säger Peter Fornstam, ordförande för Sveriges Biografäga­reförbund och vd för Svenska Bio.

Filmstaden har valt att stänga sina biografer. Men i sitt remisssvar skriver man ”vi är övertygade om att vi fortsatt hade kunnat hålla biografern­a öppna på ett smittsäker­t sätt med gällande begränsnin­gar”. Filmstaden efterlyser också en större tydlighet från regeringen när besluten kommunicer­as.

I de nordiska grannlände­rna har man andra publiknivå­er, 500 respektive 200 i publiken. Peter Fornstam menar att det har fungerat fint, eftersom inga smittfall hittills har kunnat spåras till biografbes­ök.

Nu hoppas han att läget ska vara ett annat efter de fyra veckorna av striktare regler, så att julen kan räddas. Då ska biografern­a omsätta minst 25 procent av sin årliga försäljnin­g.

– Förr oss är det viktigaste vad som händer från mitten av december och framåt, säger han.

I remissvare­t understryk­er Sveriges Biografäga­reförbund att det här drabbar flera led, det påverkar också svenska filmproduc­enter, distributö­rer och filmskapar­e. Men Peter Fornstam fick nyss veta att ”Wonder Woman 1984” antagligen går upp på biografern­a i Europa den 16 december, vilket skulle kunna vara ett ljus i tunneln.

 ?? Bild: Amir Nabizadeh ?? Biografern­a har det tufft på grund av coronapand­emin. Här Filmstaden biograf Saga på Kungsgatan i Stockholm.
Bild: Amir Nabizadeh Biografern­a har det tufft på grund av coronapand­emin. Här Filmstaden biograf Saga på Kungsgatan i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden