Bohusläningen

Mästerligt av Fincher – som bör ses på stor duk hellre än Netflix

- Gunnar Rehlin/tt

Skaffa en biljett omedelbart. Visserlige­n går David Finchers svartvita nya mästerverk upp på Netflix snart men att se historien bakom ”Citizen Kane” på stor duk är att rekommende­ra.

alkoholism och hans allmänt cyniska hållning till människorn­a runtomkrin­g gjort honom kontrovers­iell och avskydd av många.

Han blev trots

det anlitad för att skriva manuset till det 24-åriga geniet Orson Welles kommande film. Resultatet blev ”Citizen Kane” (1941) (i Sverige ”En sensation”), av många betraktad som den kanske bästa film som någonsin gjorts. Welles kommentera­de saken många år senare: ”jag började på toppen och arbetade mig sedan sakta neråt”.

Personen Kane var tydligt inspirerad av tidningsku­ngen William Randolph Hearst, en person som

Mank kände. I filmen är Mank sängliggan­de efter en olycka – han skriver på sitt manus, han jagas av producente­r och av Welles. I tillbakabl­ickar möter vi honom under de tidiga åren i Hollywood, klassiska namn som Mayer, Selznick, Thalberg, von Sternberg passerar revy. Han blir vän med Marion Davies, Hearsts älskarinna.

Mank spelas av

Gary Oldman i sitt livs form. Bara den långa scen i slutet när han berusad konfronter­ar Hearst under en middag är värd den Oscar som han tveklöst kommer att få. Amanda Seyfried är oerhört bra som Marion Davies, liksom Charles Dance som Hearst och…äsch, låt oss bara säga att filmen inte oväntat bara bjuder på starkt skådespele­ri.

Erik Messerschm­idts svartvita foto är lysande, liksom Trent Reznors stämningss­kapande musik. Och för en filmnörd är det kul att se Finchers sätt att hylla filmer från perioden.

Vi är många

världen över som längtar efter att få se bra film på bio igen. Här har du chansen, åtminstone några dagar till. ”Mank” är ett mästerverk även på tv, men att se den på stor duk – wow! Skaffa en biljett omedelbart. Det är en order.

 ?? Bild: Pressbild ?? gary oldman sitter säkert i kampen om en oscar för sin rollpresta­tion i ”mank”.
Bild: Pressbild gary oldman sitter säkert i kampen om en oscar för sin rollpresta­tion i ”mank”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden