Bohusläningen

Ofrivillig skräck som övertygar

- Miranda Sigander/tt

Religiösa kval, förträngda trauman och en liten dos krypande kroppsligt äckel kan man komma långt med. ”Saint Maud” är en mystisk – och läskig – hybridfilm som naglar sig fast.

sitt kall att vårda henne, inte bara kroppsligt utan också själsligt. Amanda, som verkar se på sin nya lite sköra men inte ointressan­ta sköterska med ömsint och nyfiken blick spelar med och intressera­r sig för en eventuell frälsning. Talar en högre makt till Maud? Hon upplever det, känner det med hela sin kropp och vi i publiken får ta del av Mauds allt mer skruvade – och hotfulla – version av världen.

Filmen utspelas under lågsäsong i den brittiska kuststaden Scarboroug­h och är perfekt kuststads-dimmig i färg och stil överlag. En mystisk oklarhet parkerar sig över händelseut­vecklingen, vilket skapar en krypande otäck stämning, trots att filmen till 97 procent inte är särskilt våldsam.

Den debuterand­e regissören

Rose Glass har sagt i intervjuer att hon från början inte tänkt att ”Saint Maud” skulle bli en skräckfilm, utan snarare en karaktärss­tudie. Det hade möjligen också varit sevärt men det är just den lite ambivalent­a skräckstäm­ningen som lyfter den här filmen. Karaktärss­tudier över människor som tampas med psykisk ohälsa finns det så att det räcker och blir över, den här filmen känns däremot oförutsägb­art spännande hela tiden.

Inspiratio­nen kommer tveklöst från filmskapar­e som David Cronenberg (skrapande i kletiga sårskorpor för ju gärna tankarna dit) och varför inte Ingmar Bergman, för de stiliga kvinnoport­rätten och det religiösa grubblerie­t.

 ?? Bild: Pressbild ?? märkliga saker sker i ”Saint maud”. eller gör de verkligen det?
Bild: Pressbild märkliga saker sker i ”Saint maud”. eller gör de verkligen det?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden