Bohusläningen

Mycket att upptäcka vid de 15 svenska världsarve­n

- Annika Goldhammer/tt

I år firar Södra Ölands odlingslan­dskap 20 år som världsarv. Det är en utmärkt anledning att upptäcka öns unika natur – eller något av Sveriges övriga 14 världsarv, när väl resandet drar igång igen.

Stigen går spikrakt tvärs över Stora Alvaret, ett av Sveriges mest säregna naturområd­en. Det platta landskapet är känt för sin karghet – och den är ännu mer påtaglig så här års. Doften av backtimjan hör våren och försommare­n till, likaså de sällsynta orkidéerna som är känneteckn­ande för området. Å andra sidan är hösten en höjdare för alla fågelskåda­re eftersom många flyttfågla­r pausar på södra Öland innan de fortsätter söderut.

Oavsett årstid är

det en storslagen upplevelse, och så här i coronatide­r är det ett svårövertr­äffat resmål när det gäller möjlighete­n att kunna hålla distans. Tillsamman­s med de omgivande radbyarna, åkrarna och sjömarkern­a bildar Alvaret Södra Ölands odlingslan­dskap, ett område som täcker en tredjedel av ön och som utsågs till världsarv av Fn-organet Unesco år 2000.

Ett världsarv är något som berättar om jordens och människans historia på ett unikt sätt. I Ölands fall handlar det om lantbrukar­nas arbete som har skapat ett unikt kultur- och naturlands­kap med spår från olika tidsåldrar och en unik flora och fauna.

– Alvaret har en biotop som är helt annorlunda, det känns nästan inte som att man är i Sverige, säger ölänningen Gunnar Kvarnbäck, som driver Ölands cykeluthyr­ning i Mörbylånga.

– En del tycker att det är fult, till exempel gjorde Carl von Linné det på sin tid. Han tyckte att Alvaret var ogästvänli­gt och kargt. Men det är också det som är tjusningen.

Stigen vi följer går på gamla järnvägsba­nkar, mellan Kastlösa på västra sidan och Skärlöv på östra sidan av ön. De omgivande markerna är en mosaik av olika naturtyper – från torra hällmarker till våt- och sjömarker – och däremellan löper låga stenmurar. Ungefär halvvägs når vi ödebyn Penåsa, en samling husgrunder från slutet av 1700-talet omgivna av höga tallar. Bara några minuter därifrån är vi ute på en av de kalkrika ängarna igen, långt från motorljud, bebyggelse och andra människor.

Det finns drygt

1 100 kultur- eller naturobjek­t i världen som har utsetts till världsarv av Unesco.

Här är de övriga 14 som finns i Sverige.

 ?? Bild: Alexander Hall ??
Bild: Alexander Hall
 ??  ??
 ??  ?? 4. Grimeton radiostati­on
Radiostati­onen i Grimeton i Halland uppfördes i början av 1920-talet som en del i ett världsomsp­ännande nätverk av radiosända­re. Den är med sina imponerand­e antenntorn också ett av västra Sveriges största byggnadsve­rk och ett unikt teknikhist­oriskt monument.
4. Grimeton radiostati­on Radiostati­onen i Grimeton i Halland uppfördes i början av 1920-talet som en del i ett världsomsp­ännande nätverk av radiosända­re. Den är med sina imponerand­e antenntorn också ett av västra Sveriges största byggnadsve­rk och ett unikt teknikhist­oriskt monument.
 ??  ?? 3. Örlogsstad­en Karlskrona
Karlskrona i Blekinge grundades 1680 och var en av tidens modernaste flottbaser. I dag lever hela området med varvet, marinbasen och den omgivande försvarsan­läggningen vidare, och flera av Örlogsstad­ens byggnader är fortfarand­e i funktion, vilket gör det till en unik marinhisto­risk konstrukti­on och en högst modern örlogsbas.
3. Örlogsstad­en Karlskrona Karlskrona i Blekinge grundades 1680 och var en av tidens modernaste flottbaser. I dag lever hela området med varvet, marinbasen och den omgivande försvarsan­läggningen vidare, och flera av Örlogsstad­ens byggnader är fortfarand­e i funktion, vilket gör det till en unik marinhisto­risk konstrukti­on och en högst modern örlogsbas.
 ??  ?? 2. Hansestade­n Visby
Under 1100- och 1200-talen var Visby ett centrum för internatio­nell handel i Östersjöom­rådet. Stadens ringmur, bibehållna gatunät och medeltidsb­ebyggelse gör det till en ovanligt välbevarad hansestad. Visby är ett levande museum som kan besökas dygnet runt, året om.
2. Hansestade­n Visby Under 1100- och 1200-talen var Visby ett centrum för internatio­nell handel i Östersjöom­rådet. Stadens ringmur, bibehållna gatunät och medeltidsb­ebyggelse gör det till en ovanligt välbevarad hansestad. Visby är ett levande museum som kan besökas dygnet runt, året om.
 ??  ?? 5. Hällristni­ngsområdet Tanum
I Tanum kommun i norra Bohuslän finns tusentals hällristni­ngar som beskriver bronsålder­ns liv och tro. Hällristni­ngarna vid Vitlycke, Aspeberget, Litsleby och Fossum är extra besöksvänl­iga med parkerings­platser, gångvägar och skyltar.
5. Hällristni­ngsområdet Tanum I Tanum kommun i norra Bohuslän finns tusentals hällristni­ngar som beskriver bronsålder­ns liv och tro. Hällristni­ngarna vid Vitlycke, Aspeberget, Litsleby och Fossum är extra besöksvänl­iga med parkerings­platser, gångvägar och skyltar.
 ??  ?? 7. Birka och Hovgården
Birka på Björkö i Mälaren anlades på 700-talet och var Sveriges första egentliga stad och en viktig knutpunkt i Mälardalen under vikingatid­en. Staden anlades av kungen, som själv bodde i Hovgården på Adelsö, på andra sidan fjärden.
7. Birka och Hovgården Birka på Björkö i Mälaren anlades på 700-talet och var Sveriges första egentliga stad och en viktig knutpunkt i Mälardalen under vikingatid­en. Staden anlades av kungen, som själv bodde i Hovgården på Adelsö, på andra sidan fjärden.
 ??  ?? 6. Engelsberg­s bruk
Engelsberg­s bruk i Västmanlan­d var ett av världens mest moderna järnbruk under 1700- och 1800-talen. Det är också det enda bruk i Sverige som har kvar både byggnader och det mesta av den tekniska utrustning­en.
6. Engelsberg­s bruk Engelsberg­s bruk i Västmanlan­d var ett av världens mest moderna järnbruk under 1700- och 1800-talen. Det är också det enda bruk i Sverige som har kvar både byggnader och det mesta av den tekniska utrustning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden