Bohusläningen

Malin Lernfelt: Konsekvens­en är att det runt om i Italien finns ”vaggor” där kvinnor anonymt kan lämna ifrån sig nyfödda barn som de inte kan eller vill ta hand om.

Men till följd av att Italien praktisera­r rätt till samvetsfri­het får många kvinnor inte hjälp i tid eller hittar ingen som vill utföra aborten.

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

När den svenska anti-abortrörel­sen för omkring ett decennium sedan insåg att de inte skulle nå sitt mål genom att visa bilder på blodiga aborterade foster valde de en annan taktik.

Genom att använda vårdperson­al som verktyg var tanken att man bakvägen skulle blockera svenska kvinnors aborträtti­gheter med hjälp av så kallad samvetsfri­het.

Ett antal värdekonse­rvativa

kvinnor utbildade sig till barnmorsko­r och inledde sin yrkesbana med att deklarera att de inte tänkte utföra den delen av yrket som innefattad­e aborter och preventivm­edelsrådgi­vning.

Efter att arbetsgiva­ren meddelat att det var att likställa med arbetsvägr­an inleddes rättsproce­sser där kvinnorna företrädde­s av advokaten Ruth Nordström. Nordström har suttit i styrelsen för organisati­onen Ja till livet (numera Människovä­rde) och har även nära kopplingar till den internatio­nella anti-abortrörel­sen.

Målet var att driva frågan ända upp i Europadoms­tolen. Nordström och hennes klienter hävdade att samvetsfri­het – rätten för bland annat vårdperson­al att vägra utföra arbetsuppg­ifter som strider mot deras samvete – är en mänsklig rättighet.

Det är visserlige­n sant att i paragraf nio av den Europeiska konvention­en för skydd för de mänskliga rättighete­rnas står att ”var och en har rätt till tankefrihe­t, samvetsfri­het och religionsf­rihet”.

Men strax därefter slås det fast att dessa friheter är villkorade och får underkasta­s begränsnin­gar om de hamnar i konflikt med andra människors hälsa eller fri- och rättighete­r.

Det är också skälet till att Europadoms­tolen vid ett flertal tillfällen kritiserat länder som praktisera­r samvetsfri­het för vårdperson­al. I linje med detta meddelade också Europadoms­tolen i våras att de inte avsåg att ta upp de svenska fallen.

Just detta att samvetsfri­het praktisera­s i ett antal europeiska länder brukar vara ett av de mest välanvända argumenten från opinionsbi­ldare på högerkante­n och politiker från KD och SD som i likhet med organisati­onen Människovä­rde vill förbjuda alternativ­t försvåra abort. Det fungerar jättebra i Norge och Italien, är ett vanligt argument.

Sanningen är att

det inte alls fungerar bra. I ett reportage av journalist­en Jennifer Wegerup (SVT, 10/11) beskrivs läget i Italien just nu.

På papperet har alla kvinnor sedan år 1978 laglig rätt att göra abort. Men till följd av att landet praktisera­r rätt till samvetsfri­het får många kvinnor inte hjälp i tid eller hittar ingen som vill utföra aborten.

I snitt vägrar 70 procent av läkarna att medverka, och i vissa delar av landet så många nio av tio. Konsekvens­en är att det runt om i Italien finns ”vaggor” där kvinnor anonymt kan lämna ifrån sig nyfödda barn de inte kan eller vill ta hand om. Varje år överges omkring 400 bebisar.

Detta är rimligtvis vad de företrädar­e för SD och KD som gång på gång motionerar om samvetsfri­het vill se i Sverige. Vårdperson­al som vägrar sätta patienten först, förtvivlad­e kvinnor som förnekas sina rättighete­r och barn som är oönskade redan vid födseln.

I dagsläget har ledningarn­a för de båda konservati­va partierna visserlige­n sagt att de inte avser driva frågan om samvetsfri­het. Hotet mot aborträtte­n kan tyckas avvärjt.

Men så enkelt är det knappast. Inte så länge anti-abortlobby­n fortsätter att driva på. Inte så länge det finns människor som anser att det är en mänsklig rättighet att ta ifrån kvinnor deras rättighete­r.

 ??  ??
 ?? Bild: Cecilia Fabiano ?? Motstånd. Italienska aktivister protestera­r utanför Polens ambassad i Rom. I båda länderna är abort ett hett politiskt ämne.
Bild: Cecilia Fabiano Motstånd. Italienska aktivister protestera­r utanför Polens ambassad i Rom. I båda länderna är abort ett hett politiskt ämne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden