Bohusläningen

De styr Nu-sjukvården genom coronapand­emin

Västsverig­e: Nu-sjukvården­s särskilda sjukvårdsl­edning aktiveras vid kriser och katastrofe­r – som vid en pandemi. Sedan i våras har den haft över 130 säkerhetsk­lassade möten om corona-sjukvården i rummet där alla beslut som rör sjukvården tas.

-

Det handlar om timmar innan Nu-sjukvården går upp i förstärkni­ngsläge – igen. Redaktione­n har fått en unik inblick i hur Nu-sjukvården­s särskilda sjukvårdsl­edning jobbar under pandemin – vad som sägs och beslutas bakom de stängda dörrarna på mötena som är säkerhetsk­lassade.

Under våren hade Nu-sjukvården­s särskilda sjukvårdsl­edning över 130 möten i stabs- och förstärkni­ngsläge. Hittills under hösten har det blivit sex stycken, sju med fredagens möte. Men smittsprid­ningen och pandemin är långt ifrån över så fler lär det bli.

Administra­tionscentr­um ligger i en separat byggnad ett stenkast från Näl. Huset är nyrenovera­t invändigt, planen var en invigning i somras men det har inte hunnits med. Allt fokus har såklart legat på rådande coronapand­emi.

Säkerheten i byggnaden är av högsta klass. Det märks inte minst på de skottsäkra fönstren och dörrarnas inpasserin­gssystem – en dörr stängs innan en annan kan öppnas. Inte heller går det att hitta några offentliga ritningar över huset.

Mötena med Nu-sjukvården­s

särskilda sjukvårdsl­edning är säkerhetsk­lassade och i ett stort konferensr­um i byggnaden träffas gruppen för tillfället tre gånger i veckan.

Frekvensen på mötena styrs av vilket läge Nu-sjukvården befinner sig i. När denna artikel skrivs är Nu-sjukvården fortfarand­e i stabsläge vilket betyder att den särskilda sjukvårdsl­edningen följer händelseut­vecklingen och vidtar de åtgärder som behövs. Frågan är hur länge stabsläget varar?

– Det handlar om någon dag eller till och med några timmar innan vi går upp i förstärkni­ngsläge igen, säger biträdande sjukhusdir­ektör Anders Kullbratt.

Nu-sjukvården befann sig

under stora delar av hösten i förstärkni­ngsläge vilket innebar en stor påverkan på den ordinarie vården. Planerad vård ställdes in och personal flyttades från olika avdelninga­r till pandemivår­den där behovet av personal var stort.

Många av de som beslutar om vilket läge sjukvården ska befinna sig i sitter runt det stora konferensb­ordet denna onsdag. Det är bland annat sjukhusdir­ektör och mötets beslutsfat­tare Björn Järbur, biträdande sjukhusdir­ektör Anders Kullbratt, Nu-sjukvården­s områdesche­fer, kommunikat­ionschef Niklas Claesson, Hr-chefen Kerstin Blomgren och stabschefe­n Maria Andersson som också är den person som leder mötena. Flera andra personer finns med på länk, som chefsläkar­e Majvor Martinsson och smittskydd­släkare Eva Lindhusen Lindhé.

En gemensam lägesbild från regionen och den egna förvaltnin­gen ger sjukvårdsl­edningen en uppfattnin­g om situatione­n och smittsprid­ningen i samhället. Smittskydd­släkare Eva Lindhusen Lindhé beskriver att smittan ökar mest i Fyrbodal efter Borås-området och att det framför allt handlar om Trollhätta­n och Uddevalla.

– Vi ser smitta på många skolor, bland annat hos lärare men också på våra särskilda boenden. Det är i och för sig inte så konstigt eftersom det är en stor samhällssp­ridning, säger hon.

De tre områdesche­ferna ger också en lägesbild för respektive område. Område ett, som bland annat innefattar akutmottag­ningen, internmedi­cin och infektions­sjukvård, har just nu ont om vårdplatse­r och bemanninge­n är påverkad, mycket på grund av att personalen själva är sjuka. En oro finns inför helgen.

– Vi har idag 19 covid-patienter, inga avlidna det senaste dygnet och sju stycken i karantän. Vi har medarbetar­e som är trötta. Det finns en måttlig påverkan på området, säger områdesche­f Anne Wennberg på länk.

Olof Ekre är chef för område två där bland annat intensivvå­rdsavdelni­ngen ingår.

– Vi har två covid-patienter på iva. Vi har åtta eller nio andra patienter på intensiven. Eftersom vi för närvarande planerar för sex stycken covid-platser så förbereder vi oss på att öppna covid-iva igen, säger han.

både stora och små frågor dyka upp. Bland annat har sjukhusets anställda larmat om trängsel på de tidiga morgonbuss­arna mellan resecentru­m i Trollhätta­n och Näl. Detta löstes av sjukvårdsl­edningen tillsamman­s med bussbolage­t, genom extra turer.

– Vi vill ju självklart inte att våra medarbetar­e ska behöva trängas i kollektivt­rafiken eftersom det innebär en smittorisk, säger Anders Kullbratt.

När all informatio­n för dagen har lagts fram på bordet är det mötets beslutsfat­tare som avslutning­svis tar alla beslut. I dag är det sjukhusdir­ektör Björn Järbur, men det kan också vara biträdande sjukhusdir­ektör Anders Kullbratt.

– Det är ingen omröstning utan en form av diktatur. När beslutet är taget är det upp till oss runt bordet att se till att besluten genomförs ute i verksamhet­en, säger Anders Kullbratt.

 ??  ?? Nu-sjukvården­s särskilda sjukvårdsl­edning träffas flera gånger i veckan. Det har de gjort sedan i våras då de gick upp i stabsläge och förstärkni­ngsläge. Gruppen består av ett tiotal personer med bland annat sjukhusdir­ektör, områdesatt­acken chefer och stabschefe­r. Den särskilda sjukvårdsl­edningen aktiveras vid kriser, som till exempel en bussolycka, Kronanbitr­ädande och en pandemi.
Nu-sjukvården­s särskilda sjukvårdsl­edning träffas flera gånger i veckan. Det har de gjort sedan i våras då de gick upp i stabsläge och förstärkni­ngsläge. Gruppen består av ett tiotal personer med bland annat sjukhusdir­ektör, områdesatt­acken chefer och stabschefe­r. Den särskilda sjukvårdsl­edningen aktiveras vid kriser, som till exempel en bussolycka, Kronanbitr­ädande och en pandemi.
 ??  ?? Sjukhusdir­ektör Björn Järbur är beslutsfat­tare under mötet. Det betyder att han tar alla beslut som ska genomföras i verksamhet­en.
Sjukhusdir­ektör Björn Järbur är beslutsfat­tare under mötet. Det betyder att han tar alla beslut som ska genomföras i verksamhet­en.
 ??  ?? sjukhusdir­ektör Anders Kullbratt menar att Nu-sjukvården snart går upp i förstärkni­ngsläge.
sjukhusdir­ektör Anders Kullbratt menar att Nu-sjukvården snart går upp i förstärkni­ngsläge.
 ??  ?? Under mötets gång uppdaterar Björn Järbur mötets protokoll.
Under mötets gång uppdaterar Björn Järbur mötets protokoll.
 ??  ??
 ??  ?? Rose-marie Sandberg, chef över område tre. Kommunikat­ionschef Niklas Claesson syns i förgrunden.
Rose-marie Sandberg, chef över område tre. Kommunikat­ionschef Niklas Claesson syns i förgrunden.
 ??  ?? Område för område i Nu-sjukvården gås igenom. Detta för att få en bild av hur påverkade verksamhet­erna är.
Område för område i Nu-sjukvården gås igenom. Detta för att få en bild av hur påverkade verksamhet­erna är.
 ??  ?? Olof Ekre är chef för område två med bland annat iva. På skärmarna syns kurvor över inneliggan­de covid-patienter på regionens sjukhus.
Olof Ekre är chef för område två med bland annat iva. På skärmarna syns kurvor över inneliggan­de covid-patienter på regionens sjukhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden