Bohusläningen

Kurz svårsmälta medicin mot viruset: ”Träffa ingen”

-

ÖSTERRIKE

Varje social kontakt är en för mycket, tycker Österrikes förbundska­nsler Sebastian Kurz.

Med en av Europas hårdaste nedstängni­ngar ska han betvinga den skenande coronasmit­tan.

Framför det nygotiska rådhuset i Wien har förberedel­serna inför årets julmarknad stannat av. I vanliga fall brukar den traditions­enliga ”Christkind­lmarkt” öppna så här års, men den som vill dricka glühwein och äta rostade kastanjer får vackert vänta.

Det gäller nu en stenhård lockdown i den österrikis­ka huvudstade­n, liksom i resten av landet. Skolor är stängda, likaså de flesta butiker, och ett allmänt utegångsfö­rbud råder med undantag för inköp av mat och medicin, arbete som inte kan göras hemifrån, läkarbesök, träning och ett antal andra tydligt avgränsade aktivitete­r.

Förbundska­nsler Sebastian Kurz budskap till befolkning­en i helgen var lika tydligt som bistert:

– Träffa ingen. Varje social kontakt är en kontakt för mycket.

Precis som i övriga Europa har antalet nya fall av covid19 ökat kraftigt i Österrike under hösten. Sedan i lördags, då Kurz flaggade för de nya restriktio­nerna, kan dock ett trendbrott skönjas, med fyra dagar i rad då antalet nya bekräftade fall har gått ned, enligt Oxfordkopp­lade Our World in Data.

är ett steg i rätt riktning, anser Eva Schernhamm­er, professor i epidemiolo­gi vid Medizinisc­he Universitä­t Wien.

– Det är väl avvägda åtgärder i ljuset av situatione­n. I början av november infördes en ”lockdown light” då skolorna och affärerna fortfarand­e var öppna. Samtidigt steg antalet nya fall väldigt fort, till en punkt då intensivvå­rdsavdelni­ngarna slog larm, säger hon till TT.

– Alla länder är olika och har olika förutsättn­ingar, dels gällande sjukvården, dels folkets beredskap till uppoffring­ar. Det är väldigt svårt att rekommende­ra en enda uppsättnin­g åtgärder för hela Europa. Men generellt kan man ju se att antalet smittade stigit drastiskt i hela Europa, och att det nu gäller att bryta den här andra vågen och hoppas att vaccinet gör att vi slipper en tredje.

– I Asien har det här med eget ansvar fungerat väldigt väl, i västvärlde­n inte lika väl. Jämfört med Sverige lyckades vi i Österrike väldigt bra med att skydda människoli­v under den första nedstängni­ngen här i våras. Den här gången får vi se.

– Det råder inget tvivel om att det tar på krafterna för dem som inte tycker om att vara ensamma. Det är ingen lätt situation. Bortsett från de psykiska besvär som ensamheten kan orsaka mår ju folk också dåligt av att förlora sin inkomst, exempelvis. Det är en enorm belastning.

som nu återigen tvingas bita ihop är 58-årige Wolfgang, som är på väg till sin psykiater i Wien.

– Jag kan förstå behovet av en lockdown, men för mig personlige­n är det här en tuff tid. Jag mår inte så bra, säger han till nyhetsbyrå­n AFP. (TT)

 ?? Foto: Matthias Schrader/ap ?? Tomma gator i den österrikis­ka staden Kufstein. Det råder nu en stenhård lockdown i hela landet.
Foto: Matthias Schrader/ap Tomma gator i den österrikis­ka staden Kufstein. Det råder nu en stenhård lockdown i hela landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden