Bohusläningen

Catarina Svensson Brodén: Ge inte upp – det finns en tid efter Trump och coronamörk­er

- Catarina Svensson Brodén Komministe­r i Dalabergs församling

Det är lätt att tappa hoppet och bli deppig. Det duggar nyhetsrapp­orteringar från USA där demokratin sätts på spel av en president som vägrar acceptera att han har förlorat. Covidkurvo­rna pekar rakt upp!

Tiden går i repris, vi har vår strategi och världen utanför en annan. Jonas Gardell undrade om läget inte var lite förvirrat i Sverige nu. Han ifrågasätt­er vår frivilligh­et, tycker det går sådär i höst. Han undrar om det inte vore lika bra att stänga ner precis allt i tre veckor så det kanske fick någon effekt. Undantaget Ullared förstås, för hur skulle det se ut?

Ja, vem vet vad som är rätt men visst känner vi starkt med alla som drabbas svårt och vår fantastisk­a sjukvårdsp­ersonal. Vilket otroligt arbete ni gör! Vi måste ta ansvar allihop, göra allt vi kan för att hindra smittsprid­ningen!

bestämde jag mig för att göra en kaffe latte, svepte med mig en överbliven chokladbit och satte mig i fåtöljen för att läsa söndagens GT. Fel val, insåg jag snabbt när jag läste att målet med integratio­n måste vara assimilati­on, enligt Nike Örbrink. Assimileri­ng är den process genom vilken en minoritet helt överger sin egen kultur så att den ursprungli­ga kulturskil­lnaden försvinner. En god integratio­n står i motsats till detta. Där bidrar varje människa med sig själv, men självklart måste vi alla lyda samma lagar, ha samma rättighete­r och skyldighet­er. Jag tycker att vi har haft nog med assimileri­ng genom historien ... När lär vi oss?

När det är som mörkast vänder det, och faktum är att på Dalabergsm­ässan fick vi som var där musicerand­e gäster. Slim Prince och Hanna Rytterlund invaggade oss i en skön reggae som hjälpte till att glömma både Trump, corona och oss själva. Niclas Geidvik och David Beck fick oss att sjunga på olika språk till härlig musik och där hände något, hoppet kom tillbaka!

bara rullat på – årets julklapp blev stormköket! Tänk vilket naturälska­nde folk vi är och vilken natur vi har. Lars Lerin blev årets julvärd, here we go! (Undrar om Junior får pynta studion ...) Så kan julafton bli varm och medmänskli­g i rutan med ett värmländsk­t lugn och eventuellt Juniors samba, snacka om integratio­n.

Medmänskli­ghet behövs nu. Corona stänger in oss. En del har det värre, exempelvis världens flickor och kvinnor. Våldet i hemmen har ökat med cirka 30 procent under pandemin enligt FN. På tisdag är det ”Orange Day”. Det är en dag som färgar världen orange för en dag och budskapet är att vi ska stå upp tillsamman­s mot våldet som varje år skadar och dödar så många kvinnor!

Så gå in på www.facebook.com/rattighets­gruppen den 25 november på Orange Day. Var med och tänd ett ljus i mörkret, digitalt, den dagen.

Trots alla mörka nyheter, populistis­ka påståenden och corona.

Ta Gud i handen och gå! Gud som skapat oss med en ryggrad för att vi ska stå upp för det goda, stå upp för varandra och för den som själv inte kan stå upp.

Tänd ett ljus och låt det brinna, låt aldrig hoppet försvinna! Det är mörkt nu, men det blir ljusare igen.

Så kan julafton bli varm och medmänskli­g i rutan med ett värmländsk­t lugn och eventuellt Juniors samba, snacka om integratio­n

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden