Bohusläningen

Elin Gustafsson: Behöver vi ett program till där kändisar besöker andra kändisars sommaridyl­l?

- Elin Gustafsson Kultur- och nöjesrepor­ter 0522-99131 elin.gustafsson@bohuslanin­gen.se

Det blir nu oroveckand­e påtagligt hur mycket jag engageras av kändisarna­s liv

Jag har en idé.

Tänk dig ett tv-program med en känd person som har ett sommarhus. Helst av allt ett sommarhus på en ö, företrädes­vis i skärgården. Den här kända personen kan sedan bjuda in några andra kända personer till sitt idylliska hus för att umgås. Kanske över en god middag, eller varför inte några andra, mysiga lära känna varandraak­tiviteter? De där kända personerna kanske kan transporte­ras till den andra kända personens hus i, låt säga, en båt?

Jag vet inte, på något vis känns det bekant. Men varför bryta ett vinnande koncept?

I nästa vecka har ”Lerins sommarö” premiär på SVT. När jag läste nyheten om programmet i somras blev jag först helt matt. Behöver vi verkligen ett program till där kändisar besöker andra kändisar i deras ”sommarhus” i skärgården för att samtala om livet och umgås som att de aldrig gjort något annat?

av tv-programs historia sträcker sig dock långt tillbaka, fast i en något enklare variant. Allt började med talkshows som allra först introducer­ades i radio, som sedan utvecklade­s till tv-program i början av 50-talet. Amerikansk­a ”The Tonight Show” från 1954 var kanske allra först, och programled­aren Jack Paar uppmärksam­mades för sin sprudlande personligh­et och lediga intervjust­il. Det blev ett nytt sätt att komma under skinnet på kändisarna och Sverige var inte sena med att hoppa på tåget med ”Hylands hörna” på 60-talet.

Sedan satte det fart. ”Sen kväll med Luuk”, ”Skavlan”, ”Robins”, ”Hellenius hörna”. Det här med lära känna kändisar via lättsamma intervjuer har i dag utvecklats till att vi både får se och veta mer. I ”Tillsamman­s med Strömstedt­s” får vi komma innanför dörren hos kända par och dessutom veta hur de tacklar relationen­s alla svårighete­r. I ”Renées brygga” lättas samtalen upp med både matlagning och aktivitete­r. Sedan kan vi till och med skippa intervjuar­en helt och i stället kliva rätt in över tröskeln hos kändisarna, utan massa frågor och tjafs. ”The Osbournes” och ”Keeping up with Kardashian­s” blev förlagor till allt från ”Wahlgrens värld” och ”Parneviks”. Lite som livs levande skvallerpr­ess. Vilket pangkoncep­t!

Kändisskap­et har länge lockat oss vanliga dödliga, och via dessa typer av program får vi ta del av deras annars så otillgängl­iga värld. Ja, som skvallerpr­essen alltid sagt: ”Kändisarna är som oss”. De går på toaletten, sover, promenerar på stan, går utan smink, har relationsp­roblem och ja, de till och med äter!

Den här typen av program har alltid varit lite av mitt guilty-pleasure. Jag följer ”kändisar som samtalar med kändisar hemma hos kändisar”-program slaviskt. Till och med Wahlgrens vardag är en del av min vardag (jag vet, obehagligt va?).

Så vad är det då med ”Lerins sommarö” som stör mig så förbannat? Jo, jag längtar, och det blir nu oroveckand­e påtagligt hur mycket jag engageras av kändisarna­s liv.

Men kan vi inte bara enas om att det hade varit extra spännande om den där idylliska sommarön kunde bytas ut till något vi inte har sett förut?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden