Bohusläningen

Gunilla Håkansson: Att bryta ett våldsamt beteende

-

Under veckan lanserades en kampanj mot våld i nära relationer ”Tillsamman­s mot våld”. Satsningen är nationell och i över 300 butiker i landet visas bildspel som lyfter riskerna för ökat våld och var utsatta kan få stöd och hjälp. I Uddevalla har vi sett kommunen lyfta sitt arbete i samarbete med Uddevalla Energi.

Folkhälsan har ju minst sagt varit i fokus detta år, men under pandemin när vi alla drar oss tillbaka i våra hem är det viktigt att minnas att det finns många som inte känner trygghet bakom hemmets fyra väggar. Barn, kvinnor men också en del män utsätts för både fysiskt och psykiskt våld just på den plats på jorden där de har rätt att känna sig som allra tryggast.

– Det är helt frivilligt att komma till oss och de flesta som kommer hit flyr dödshot eller livsfarlig­t våld som gör att kvinnan och/eller barnen inte kan vara kvar i hemmet. Hos oss är det otroligt viktigt att inte bara fokusera på den drabbade vuxna kvinnan utan att ge minst lika mycket uppmärksam­het åt barnen som följer med, säger Sandra Sundblad, enhetschef för enheten mot våld i nära relationer i Uddevalla.

Det bör vara lätt att söka hjälp även för den som slår

Det är förstås utomordent­ligt viktigt att nå alla som mår dåligt, hotas eller utsätts för olika former av våld i sitt eget hem och ett alldeles utmärkt initiativ. Men det är också viktigt att ta nästa steg och erbjuda hjälp till den som misshandla­r. I många kommuner, till exempel Uddevalla, finns det också en uppmaning till den som utövar våld av något slag att söka hjälp på kommunens hemsida. Självklart är det mest akuta att undsätta de som far illa, men på längre sikt är arbetet med de som orsakar problemen ett lika viktigt arbete. Risken är naturligtv­is annars överhängan­de att historien upprepar sig. Våldsutöva­ren träffar en ny partner och snart är våldsspira­len i gång igen, med nya offer.

Många kanske ser det som att dalta med våldsamma människor men det handlar faktiskt om att angripa roten till det onda. Först när den våldsamma tar fullständi­gt ansvar för sina handlingar utan att skylla på att det är offret som provocerat fram våldet kan vi få en varaktig förändring. Risken är annars stor att förgripare­n tar med sig sitt beteende in i nästa förhålland­e. Det finns många metoder för att komma tillrätta med våldsamma personer och en metod passar inte alla. Men det bör vara lätt att söka hjälp även för den som slår.

Är du utsatt för våld? Utsätter du någon för våld? Då kan du höra av dig till kommunens Kriscentru­m 052269 51 96.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden