Bohusläningen

Det är svårt att förstå resonemang­et

- Per-olof Andersson

I sin ursprungli­ga insändare den 29 oktober skriver Matheus Enholm (SD) ”Nytt, nytt, nytt!” och hävdar att man inte behöver bygga nytt inom skola, dagis och äldrevård. Lappa och laga går bra.

Som Karin Blomstrand påpekar i sitt svar den 2 november fattade kommunen redan 2004 ett beslut om ny förskola i Dingle. Samhällsby­ggnadsnämn­den, med Enholm i spetsen, arbetar nu för att inte genomföra detta beslut. ”Ny skola, kan vi lösa det på ett annat sätt i stället?” skriver han vidare och hävdar att ”detta arbetssätt, att se över olika alternativ och väga dem mot varandra måste vi använda innan vi gör kostsamma investerin­gar”. Detta trots att kommunfull­mäktige, som Karin Blomstrand påpekar, redan beslutat om att bygga ny skola.

Men när det gäller Gårvik och Va-anläggning­en är Enholms ton en annan. Det beslut om 28 miljoner kronor för en överföring­sledning till Gårvik som han röstade emot 2016 anser han är ”tvingande” och han ska nu ”definitivt” rösta för en ny detaljplan för Östra Gårvik som han inte ens ansåg sig kunna stödja 2016 eftersom det var ”storhetsva­nsinne” att bygga en ny tätort, stor som Dingle, på Tungenäset.

Som Enholm mycket väl vet finns det inga underkända avloppsanl­äggningar på Gårvik och det finns således ingenting som tvingar kommunen att gräva ner mer pengar, särskilt inte i dag. Om det behövs kan sommarstug­eägarna på Gårvik själva reparera sina avlopp. Flera har dessutom stora byggrätter (200 kvadratmet­er) redan i dag och det finns avstycknin­gsbara tomter.

Som Enholm skriver i sin insändare 29 oktober: ”Politiker måste sluta fatta kostsamma beslut som slösar bort kommuninne­vånarnas skattepeng­ar”. Tyvärr har kommunens politiker redan slösat miljontals kronor av skattebeta­larnas pengar på Gårvik.

Men, budgeten för Munkedal Vatten, kommunens helägda Va-bolag, ska godkännas av kommunfull­mäktige i december. Vabolagets budget innebär att kommunens skattebeta­lare ska betala ytterligar­e tolv miljoner i kostnader 2021 för avloppet till Gårvik. Dessutom vill man höja Va-taxan för Munkedalsb­orna samt kostnaden för nya anslutning­ar.

Det finns nu alltså ett ypperligt tillfälle att åtminstone för tillfället stoppa ytterligar­e kostnader för Gårvik genom att lägga detaljplan­en för Östra Gårvik på is och att pausa Munkedal Vattens utbyggnad tills vidare. Detta kostar kommunen och dess skattebeta­lare ingenting, tvärtom.

När väl den välbehövli­ga satsningen på dagis, skola och äldrevård – som ju är en så stor del av anledninge­n till att folk vill bo och bosätta sig i Munkedal – är genomförd om några år kan man ta en ny diskussion om Gårvik.

 ?? Bild: Ingvar Spetsmark ?? Att lägga detaljplan­en för Östra Gårvik och pausa Munkedal Vattens utbyggnad kostar inte skattebeta­larna någonting, skriver Per-olof Andersson.
Bild: Ingvar Spetsmark Att lägga detaljplan­en för Östra Gårvik och pausa Munkedal Vattens utbyggnad kostar inte skattebeta­larna någonting, skriver Per-olof Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden