Bohusläningen

Partiets tabbe: Kan förlora lokalt stöd på 200 000 kronor

- Wiveca Ström ws@bohuslanin­gen.se 0522-992 04

Moderatern­a riskerar att bli utan partistöd på 213 000 kronor ur kommunkass­an nästa år. Den obligatori­ska redovisnin­gen kom in för sent.

Skälet till att Moderatern­a, ett av kommunens största partier, riskerar gå miste om pengarna är att man missade att lämna in redovisnin­gen i tid.

– Ja, vi har varit sena, av olika skäl, säger partiets lokala ordförande, Fredrik Södersten.

Totalt fördelar Uddevalla kommun nästa år cirka 1,2 miljoner kronor till partierna som har platser i kommunfull­mäktige. Det betalas ut i februari för det år det gäller. För sex år sedan, i december 2014, antogs nya riktlinjer för partistöde­t. Enligt dessa ska partierna varje år redovisa var pengarna har gått.

Redovisnin­gen ska vara

inlämnad senast ett halvår efter det år det gäller, alltså skulle 2019 års redovisnin­g vara hos kommunen senast den sista juni i år, 2020. Annars betalas inga pengar ut. Inför nästa års utbetalnin­g har alla partier lämnat in redovisnin­garna i tid – utom Moderatern­a. Deras dokument kom in den 16 juli, alltså över två veckor för sent.

Samma misstag gjorde Vänsterpar­tiet det första året som de nya riktlinjer­na gällde och blev därmed utan pengar för 2017.

Kommunstyr­elsen sammanträd­er på onsdag i nästa vecka, den 25 november, och föreslås nu godkänna partistöd till alla utom M. I beslutsför­slaget hänvisas både till gällande regler och till det förra ärendet när V inte fick något stöd.

Fredrik Södersten (M) bekräftar vad som hänt och säger att det handlar om mycket pengar som partiet nu riskerar att gå miste om. Några ytterligar­e kommentare­r vill han dock inte ge förrän partistyre­lsen har sammanträt­t nästa gång.

Det lokala partistöde­t

består av två delar, ett grundstöd och ett mandatstöd som beror på antalet mandat i fullmäktig­e. Socialdemo­kraterna med 16 mandat är största parti i kommunen och får därmed också mest pengar, 362 712 kronor.

Moderatern­a har nio mandat och skulle ha rätt till 212 772 kronor.

Innan pengarna kan betalas ut måste även kommunfull­mäktige fatta beslut.

 ??  ?? Det är dags att besluta om kommunens lokala stöd till partierna. Ett parti riskerar att bli utan eftersom man missat att lämna in redovisnin­g i tid.
Det är dags att besluta om kommunens lokala stöd till partierna. Ett parti riskerar att bli utan eftersom man missat att lämna in redovisnin­g i tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden