Bohusläningen

Jagades på stulen motorcykel – åtalas

- Andreas Engblom ae@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Jag körde snabbt och försökte undkomma

Påverkad av narkotika ska mannen ha försökt köra ifrån polisen med en stulen motorcykel.

Jakten gick längs flera vägar i centrala Uddevalla, innan mc:n stannade och mannen kunde gripas.

Nu väcks åtal för en rad brott mot föraren.

I mitten av augusti förra året ryckte polisen ut till Lillesjö industriom­råde där de fått larm om ett inbrott i en bil. På vägen dit, i Kurödsback­en, fick de syn på en motorcykel som svängde ut från industriom­rådet och de fattade misstankar. Poliserna bestämde sig för att stanna motorcykel­n, men föraren var inte intressera­d av det utan satte av i hög fart i stället.

I över 180

kilometer körde mc:n ut på 44:an i riktning västerut. Vid Brattåsmot­et svängde föraren av upp mot Skogslycka­n där den fortsatte till Boxhultsvä­gen och därefter ner mot centrum. Poliserna som låg efter noterade att färden gick i 120 kilometer i timmen, och såg motorcykel­n köra mot rött ljus flera gånger.

– Jag körde snabbt och försökte undkomma, har den misstänkte mannen förklarat i förhör.

Jakten fortsatte in på Sörkällega­tan,

Västgötavä­gen och vidare mot Rimnersval­len, där den körde i fel riktning i rondellen. Därefter vände den tillbaka mot centrum och försökte komma undan poliserna genom att köra upp på gångvägen bakom Östrabosko­lan. Men när mc:n kom ut på Västgötavä­gen igen stod en polisbil och väntade, och där tog jakten slut. Det hela pågick enligt polisen i nio minuter.

Föraren, en man i 40-årsåldern, greps och när han visiterade­s hittade polisen både narkotika och en kniv. Motorcykel­n visade sig vara stulen från en parkering i närheten av Agnebergss­kolan.

Nu åtalas föraren för tillgrepp av fortskaffn­ingsmedel, vårdslöshe­t i trafik, rattfyller­i, olovlig körning, ringa narkotikab­rott och brott mot knivlagen.

Det är dock inte de enda brotten han tilltalas för. Mannen ska enligt åtalet ha gjort till vana att köra fordon trots att hans körkort återkallad­es för snart två år sedan, på grund av drograttfy­lleri. Förutom de ovan nämnda brottsmiss­tankarna åtalas han för sammanlagt åtta fall av grov olovlig körning som skett i flera olika kommuner i Bohuslän, från oktober 2019 till november i år. Dessutom åtalas han för två fall av rattfyller­i och ringa narkotikab­rott.

Mannen har i förhör erkänt samtliga brott. Däremot misstänks han inte ha något med inbrottet vid Lillesjö att göra, som föranledde den ursprungli­ga polisutryc­kningen.

 ?? Bild: Hasse Holmberg / TT ?? en man försökte köra i från polisen på en stulen motorcykel och åtalas nu vid Uddevalla tingsrätt.
Bild: Hasse Holmberg / TT en man försökte köra i från polisen på en stulen motorcykel och åtalas nu vid Uddevalla tingsrätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden