Bohusläningen

Byfjorden viktig när kusttorske­n i Sverige restaurera­s

-

Att rädda torsken är numera ett regeringsu­ppdrag. På fredagen sjösatte Sjöfartsve­rkets fartyg Scandica 42 av 64 planerade torskrev i Byfjorden. Därmed kröntes en del av privatpers­onen Lars-olof Axelssons mångåriga, ideella arbete för att rädda både hummer och torsk.

Bohuslänin­gen har tidigare berättat om Lars-olof Axelsson och hans arbete med projekt Fjordtorsk som ska påverka torskens återväxt positivt. Han har tidigare haft ett antal torskrev i Byfjorden i projektet som han startade 2014. Nu ska ytterligar­e 64 torskrev läggas ut och det arbetet inleddes på fredagen.

Bakom projektet som ska skydda både småtorsk och hummer står Havs- och vattenmynd­igheten med 750 000 kronor, Rotaryklub­barna med 100 000 kronor och Thordénsti­ftelsen som går in och stöttar torskproje­ktet med 200 000 kronor.

Att torskbestå­nden är

dåliga har varit känt i decennier. Detta har tidigare skyllts på överfiske, dåligt saltvatten­intrång, miljöföror­eningar i havet och till och med på ett växande sportfiske. Men nu växer kunskapern­a om hur också skarv och säl går hårt åt torskbestå­ndet.

– Ett förbud att använda kastspö blir ju nästan löjligt när man vet att en enda skarv kan äta upp ett och ett halvt kilo fisk varje dygn, säger förre landshövdi­ngen Lars Bäckström som numera är återburen Uddevallab­o och djupt engagerad i frågan.

Men han är också ångerfull:

– Första gången vi tog beslut om det här vid länsstyrel­sen, sade vi nej. Men så småningom förstod vi värdet av Axelssons arbete och resonemang, säger Bäckström som själv deltog på fredagen, när de första reven lades i på 16 meters djup utanför.

Pengarna som projektet nu får in via olika aktörer räcker inte helt och hållet.

– Varje rev av de 64 som ska sättas ut i Byfjorden kostar 25 000 kronor, konstatera­r Bäckström och berättar att man tänker använda samma metod att få in mer pengar som

 ??  ?? Varje konstjorda torskrev väger sex ton och kostar 25 000 kronor. Men de är billigt om man lyckas rädda havets kanske viktigaste fisk.
Varje konstjorda torskrev väger sex ton och kostar 25 000 kronor. Men de är billigt om man lyckas rädda havets kanske viktigaste fisk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden