Bohusläningen

Värme, el och avlopp dyrt i Munkedal visar ny rapport

-

Skillnader­na är fortsatt stora i Västra Götaland när det gäller hur mycket pengar invånarna får betala för uppvärmnin­g, el, vatten och avlopp även om kostnadern­a sjunkit något. Munkedals, Tanums, Färgelanda och Strömstads kommuner hör till de kommuner där avgiften är fortsatt högre än i många andra kommuner.

Det visar siffror som har sammanstäl­lts i den senaste Nils Holgersson-rapporten från 2020 där kostnadern­a för el, fjärrvärme, vatten och avlopp i ett flerbostad­shus lagts samman. Det är Hyresgästf­öreningen, Sveriges allmännytt­a och ytterligar­e ett antal intresseor­ganisation­er för de som bor i bostadsrät­t som står bakom undersökni­ngen som förenklat innebär att ett hus på 1 000 kvadratmet­er med 15 lägenheter flyttas runt till samtliga kommuner i Sverige.

Siffrorna visar att

det skiljer 775 kronor mellan den högsta och lägsta totalkostn­aden för en lägenhet i Västra Götalands län. I år är det Skara som ligger lägst med en redovisad kostnad på 1 605 kronor per månad. Högst ligger Marks kommun där motsvarand­e kostnad ligger på 2 380 kronor i månaden.

Flera kommuner i Bohuslänin­gens spridnings­område ligger fortsatt högt i undersökni­ngen. Munkedals kommun tar ut en avgift på 2 377 kronor i månaden och det innebär att det bara är sex kommuner i Sverige som tar ut en högre avgift. Andra kommuner som ligger högt är Färgelanda, Tanums och Strömstads kommuner. Uddevalla ligger betydligt bättre till i årets undersökni­ng. Den kostnad som tas

Jag tycker inte man får glömma bort att kommunerna­s förutsättn­ingar skiljer sig åt

vd Västvatten

ut för lägenheten ligger på 1 957 kronor i månaden.

Peter Johansson är vd på Västvatten som ansvarar för det kommunala Va-nätet i

 ??  ?? Kostnaden för vatten och avlopp är betydligt högre i Munkedals kommun än i Uddevalla. Det är en förklaring till de höga avgifterna i kommunen.
Kostnaden för vatten och avlopp är betydligt högre i Munkedals kommun än i Uddevalla. Det är en förklaring till de höga avgifterna i kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden