Bohusläningen

Max åtta får samlas – begravning­ar undantas

-

POLITIK

Regeringen har beslutat om att införa en maxgräns för åtta personer vid allmänna sammankoms­ter och offentliga tillställn­ingar. Men regeringen gör undantag för begravning­ar, som får ha 20 personer.

– Läget är allvarligt och riskerar att bli nattsvart om vi inte agerar nu. Fler kommer att bli allvarligt sjuka, fler kommer att dö. Alla måste begränsa sitt sociala umgänge, fullständi­gt minimera socialt umgänge och det nu, sade inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) i går på en presskonfe­rens tillsamman­s med demokratio­ch kulturmini­ster Amanda Lind (MP).

Flera remissinst­anser

med Svenska kyrkan i spetsen har begärt ett undantag från maxregeln, så att fler ska kunna delta på en begravning utan att bryta mot förbudet. Detta har regeringen lyssnat till.

– Det blir möjligt att hålla begravning eller urnsättnin­g med max 20 personer, oavsett religionsu­tövning, sade Amanda Lind.

Tunga remissinst­anser som landets länsstyrel­ser och smittskydd­släkare har varit kritiska till att regeringen vill behålla ett undantag som gör det möjligt med sittande publik på upp till 300 personer under vissa villkor.

De har efterlyst ett nationellt beslut från regeringen.

Trots kritiken

behåller regeringen undantaget för sittande publik.

– Det är en ganska teoretisk diskussion, de har möjlighete­n att fatta det beslutet och de har gjort det i stor utsträckni­ng. Vi förväntar oss att länsstyrel­serna tar sitt ansvar och fattar de beslut som är nödvändiga utifrån smittläget lokalt, sade Mikael Damberg.

Förbudet gäller till exempel demonstrat­ioner, religiösa möten och kultur- och sportevene­mang.

Rent juridiskt kan regeringen inte införa förbud för privata fester, butiker, gym och andra platser där människor möts, men förhoppnin­gen är att max åtta personer ändå ska bli normen.

–Normeringe­n är att vi inte ska träffas i några sammanhang utanför familjen, vi har ett allvarligt läge och vi vill bryta smittsprid­ningen, sade Mikael Damberg. (TT)

Vi ska göra vårt yttersta för att se till att testningen möter behovet.

socialmini­ster, vid en digital presskonfe­rens. En ny överenskom­melse tecknas mellan staten och regionerna för fortsatt storskalig testning och smittspårn­ing nästa år. Testerna för aktiv infektion kommer vara fortsattav­giftsfria för alla som testar sig. (TT)

 ?? Foto: Lise Åserud ?? Begravning­ar får ha 20 personer.
Foto: Lise Åserud Begravning­ar får ha 20 personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden