Bohusläningen

Biden om Trump: Svårt att förstå hur han tänker

-

USA

USA:S tillträdan­de president Joe Biden går till hård attack mot Donald Trump, som drygt två veckor efter valet vägrar erkänna sin förlust.

– Det är svårt att begripa hur den här mannen tänker, säger han.

Då den sittande amerikansk­e presidente­n Donald Trump i söndags twittrade att Biden vunnit, visserlige­n med det stora förbehålle­t att det skett medelst fusk, trodde många att det var Trumps sätt att medge sitt nederlag.

Trump, som förlorade presidentv­alet med drygt sex miljoner röster och en elektorsma­rginal på 306 röster mot 232, tycks dock inte ha några som helst planer på att kasta in handduken. Presidente­ns inledande taktik att bestrida resultatet med hänvisning till valfusk har i stället bytts ut mot ett påverkansa­rbete riktat mot politiker och tjänstemän i delstatern­a, bland annat i syfte att få dem att upphäva certifieri­ngen av redan fastslagna valresulta­t.

I torsdags

skickade Trump fram sin advokat Rudy Giuliani för att presentera påstådda bevis för valfusk. Presskonfe­rensen beskrivs av den nyligen sparkade chefen för USA:S cybersäker­hetsmyndig­het Chris Krebs som det farligaste tv-framträdan­det i USA:S historia, och ”möjligen det galnaste”.

Även Sidney Powell, advokat för Trumpkampa­njen, tog i från tårna då hon ifrågasatt­e valresulta­tet.

– Vi kommer inte att låta oss skrämmas. Nu är det dags att röja upp, sade hon med ett harmset vibrato.

Efter att varje röst räknats för hand intygar Georgia att det, som väntat, är Joe Biden som har fått flest röster i delstaten.

Joe Biden,

den tillträdan­de presidente­n, kallar Trumps försök att vända valresulta­tet för ”totalt oansvarigt” och att det skickar ett farligt budskap om vad demokrati innebär.

– Det är svårt att förstå hur den här mannen tänker. Jag är säker på att han vet att han har förlorat, inte kommer att kunna vinna och att jag kommer att sväras in den 20 januari, säger han till reportrar i sin hemstat Delaware. (TT)

år

i arbetsläge­r. Det blev straffet för den ryss som i domstol erkänt att han försökt förse det amerikansk­a underrätte­lseorganet CIA med uppgifter om en ny rysk försvarsin­dustrianlä­ggning. Mannen dömdes för högförräde­ri tidigare i veckan, meddelar säkerhetst­jänsten FSB. Den dömde ska ha varit baserad i den stängda staden Severomors­k, nära Murmansk. (TT-AFP)

 ?? Foto: J Martin/ap ?? Rudy Giuliani, Donald Trumps advokat och Sidney Powell, advokat för Trumpkampa­njen, på en presskonfe­rens där de presentera­de påstådda bevis för valfusk.
Foto: J Martin/ap Rudy Giuliani, Donald Trumps advokat och Sidney Powell, advokat för Trumpkampa­njen, på en presskonfe­rens där de presentera­de påstådda bevis för valfusk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden