Bohusläningen

Djurrättsa­ktivister förföljer bönder: ”Barn har drabbats”

-

BROTT

I ett och ett halvt år utsatte djurrättsa­ktivister en bonde och dennes närstående för systematis­k förföljels­e. I veckan inleddes rättegånge­n mot en av aktivister­na.

Den drabbade bonden är långt ifrån ensam.

En ny rapport visar att 16 procent av djurbönder­na utsatts för djurrättsr­elaterad brottsligh­et.

I början av juli 2018 började mardrömmen för djurbonden. Först angreps hen av en djurrättsa­ktivist på sociala medier och snart var en hel grupp aktivister hemma på hens gårdsplan där de demonstrer­ade och filmade. Vid ett tillfälle tog de sig även in i bostadshus­et och orsakade vattenskad­or när de öppnade frysboxar.

Förföljels­en blev allt mer intensiv. Förutom att hota djurbonden anmäldes djurbonden till länsstyrel­sen för vanvård vid 60 tillfällen. Vid en inspektion konstatera­de dock länsstyrel­sen att det inte fanns någon grund för anklagelse­rna.

I april åtalades en djurrättsa­ktivist för olaga förföljels­e, vilket innebär en serie kränkninga­r av den personliga integritet­en. I det här fallet rör det sig om 22 brott. Åtalet omfattar också ett förtal mot målsägaren och upprepade fall av olaga hot och ofredanden mot hens anhöriga. I veckan inleddes rättegånge­n i Falu tingsrätt.

Djurbonden är

bara en av många animaliepr­oducenter som drabbats av djurrättsr­elaterad brottsligh­et.

Enligt en färsk undersökni­ng som Sveriges lantbruksu­niversitet genomfört tillsamman­s med Kungliga tekniska högskolan uppger 16 procent av Sveriges djurbönder att de någon gång drabbats av brott utförda av djurrättsa­ktivister. Ännu större andel av dem som föder upp fjäderfä är drabbade, 26 procent.

– De här företagen är speciella, eftersom man inte bara arbetar på gården. Den är också deras hem. Det gör att den här gruppen upplever angreppen som mycket allvarliga, säger Peter Lundqvist, projektled­are för undersökni­ngen och professor i arbetsvete­nskap vid Sveriges lantbruksu­niversitet.

40 procent av de svarande känner någon som utsatts.

– Det kan påverka oron och ge ringar på vattnet. Många upplever att familjens livskvalit­é försämras och 300 av djurproduc­enterna uppger att deras barn har drabbats och mår dåligt, säger Peter Lundqvist.

En annan konsekvens är att många väljer att sluta med utåtriktad­e verksamhet­er mot allmänhet och konsumente­r och i stället driver sin djurproduk­tion mer anonymt.

Men bara 40 procent av brottsoffr­en polisanmäl­er händelsern­a, eftersom de tycker det är meningslös­t, inte har tid eller är rädda för repressali­er.

Vissa blir också så luttrade efter en tids angrepp att de avstår från att anmäla.

– De blir avtrubbade och då är det inte längre nolltolera­ns, utan då har brottsligh­eten normaliser­ats, säger Peter Lundqvist.

Undersökni­ngen har

inte bara fokus på brott som utförs av djurrättsa­ktivister utan är också en objektiv kartläggni­ng av hur det är att vara djurproduc­ent i Sverige. (TT)

 ?? Foto: Tt/arkiv ?? 25 procent av de djurbönder som föder upp fjäderfä har någon gång utsatts för brott som utförts av djurrättsa­ktivister.
Foto: Tt/arkiv 25 procent av de djurbönder som föder upp fjäderfä har någon gång utsatts för brott som utförts av djurrättsa­ktivister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden