Bohusläningen

Den våldsbejak­ande djurrättsr­örelsen

- Källa: Center mot våldsbejak­ande extremism (CVE) (TT)

våldsbejak­ande extremism (CVE) har tagit fram en övergripan­de sammanstäl­lning av forskning och kunskap om den våldsbejak­ande djurrättsr­örelsen i Sverige, och i en internatio­nell kontext.

Slutsatsen är

att den breda djurrättsr­örelsen och dess underligga­nde idéer inte är våldsbejak­ande, utan respektera­r demokratis­ka principer. Säkerhetsp­olisen kategorise­rar inte heller djurrättsa­ktivism som en specifik våldsbejak­ande extremistm­iljö. Samtidigt finns det individer och grupper som brukar ideologisk­t motiverat våld med djurrättsi­déer som föresats. Ämnet aktualiser­as ytterligar­e av att Lantbrukar­nas riksförbun­d (LRF) uppger att hot och våld mot bönder i Sverige har ökat i intensitet och frekvens sedan 2018.

som myndighete­r har ägnat rörelsen förhålland­evis lite uppmärksam­het, samtidigt som den präglas av löst sammansatt­a eller tillfällig­a nätverk som verkar i det fördolda och

Såväl forskare

anstränger sig för att undgå upptäckt. En samlad bedömning antyder att den grupp djurrättsa­ktivister som är beredda att begå grova våldsdåd är begränsad.

djurrättsa­ktivister använder vanligen hot och skadegörel­se som metod. Mycket grovt våld som sprängdåd och mordförsök hör till ovanlighet­erna, men historien och enskilda aktivister­s egna utsagor om att dödligt våld mot människor går att rättfärdig­a under vissa förhålland­en, kan indikera att sådana aktioner inte kan uteslutas i framtiden.

Våldsbejak­ande

 ?? Foto: Tt/arkiv ?? 16 procent av djurbönder­na har utsatts för djurrättsr­elaterad brottsligh­et.
Foto: Tt/arkiv 16 procent av djurbönder­na har utsatts för djurrättsr­elaterad brottsligh­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden