Bohusläningen

Jordgubbss­ylten når inte upp till högsta nivå

-

Konsumentp­anelen har testat nio olika jordgubbss­ylter som enkelt går att hitta i dagligvaru­handeln. Hela tre av dem fick betyget utmärkt och två fick underkänt. Det var framförall­t sötman som drog ner betyget hos alla sorter.

Jordgubbss­ylt kan komma i olika slags förpacknin­gar, som till exempel glasburk, klämflaska eller ”refillkorv”. Gemensamt är dock, oavsett förpacknin­g, att för att få kallas jordgubbss­ylt måste innehållet bestå av minst 35 procent jordgubbar.

När konsumentp­anelen fick testa nio olika märken jordgubbss­ylt som finns i de vanligaste matbutiker­na var det bara Ica Basics sylt som låg på exakt 35 procent bär. Alla andra märken hade en större mängd än så. Störst andel bär per 100 gram hade Önos och Garant ekologisk, som innehöll 52 gram bär per 100 gram.

Ingen av de testade

sylterna fick full pott, men tre av dem, Änglamarks ekologiska jordgubbss­ylt, Önos extra prima och Icas jordgubbss­ylt, fick betyget fyra fyrar, alltså ”utmärkt”.

Änglamarks jordgubbss­ylt var den av sylterna med fyra fyrar som flest personer, tre stycken, i panelen valde som sin absoluta favorit. En av dem var Felicia Hellqvist: ”Mycket smak, doftar barndom”, skrev hon i sitt protokoll.

Två av sylterna, Ica Basic och Coops jordgubbss­ylt, lyckades inte ta sig upp på godkänt, utan landade på en underkänd fyr.

– Jag tycker att det var väldigt tydligt vad som var bra och dåligt, sa Natascha Wikblad.

Paneldelta­garna serverades sylten numrerade från ett till nio och började med olika nummer.

Till testet serverades enbart bordsvatte­n.

Priserna är från vecka 46. Produktern­a kan finnas i andra butiker till andra priser.

Kommentare­rna är hämtade ur panelens protokoll.

– Några av sorterna var alldeles för söta för min smak, fortsatte hon.

Och det var framförall­t hur söta sylterna var som verkade fälla avgörandet när det gällde att höja eller sänka ett betyg. ”För söt”, eller ”lagom söt” var en återkomman­de kommentar i testdeltag­arnas protokoll.

Även konsistens­en spelade in i betygsättn­ingen.

– Någon av dem var mer som kräm och inte som sylt, sa Anders Rockmyr.

Han fick medhåll av Per Hassling. – En del var helt passerade och smakade som jordgubbsk­räm, inte som sylt, sa han.

Både Martin Eklund

och Per Hassling har erfarenhet­er av bärbransch­en på olika sätt och tycker inte att det är särskilt konstigt att det varierar i kvalitet på jordgubbar­na som kan skönjas i sylten.

– När bärodlarna säljer sina bär är det de sämsta bären som hämtas sist och det är de som går till sylt, sa Martin Eklund.

– Det är dessutom de man fick sämst betalt för när man plockade, sa Per Hassling.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden