Bohusläningen

Med ödmjukhet som ledord genom karriären

-

Som åttaåring var han nära att drunkna i samband med en bandymatch då han föll genom isen. Men det var inom en annan sport han skulle bli en stor stjärna.

Vem är den mystiska profilen denna vecka? Med hjälp av ledtrådarn­a nedan kan du försöka lista ut vem det är. Ju längre du kommer desto lättare blir det. Lösningen till profilen den 14 november finns sist i texten.

Vår profil låg mycket illa till. Han var nära att dö. Det var på vintern. Isen hade brustit. Vår profil hade hamnat i vattnet. Han kunde inte ta sig upp.

Allting hade börjat så bra. Vår profil var bara åtta år gammal. Han spelade bandy med ett par kamrater.

Men de höll inte till på någon bandyplan eller på någon frusen sjö – utan på en frusen älv. Där kan isen vara mycket osäker.

Dessutom hade det regnat. Isen var svart. Vår profil och hans kamrater hade hamnat på en fullständi­gt livsfarlig bandybana.

Plötsligt åkte bollen iväg över isen. Vår profil skyndade efter för att hämta den. Det var då som isen brast och han hamnade i vattnet.

Vår profil försökte ta sig upp. Det gick inte. Isen framför honom brast mer och mer. Han låg verkligen mycket illa till.

Som tur var

fanns hans kamrater. De var Lund-ivar, Lund-gunnar och Bud-bror. Det var så de kallades. Egentligen hette de Ivar Lund, Gunnar Eriksson och Bror Andersson.

Kamraterna gjorde något väldigt klokt. De bildade en kedja från den fasta isen och ut till vår profil. På så vis fick de upp honom. De räddade hans liv. Han var därefter på besök hos sin mormor och morfar. De blev inte glada när de fick höra vad som hade hänt.

Vår profil hette Emanuel. Det här blev en viktig läxa för honom. Kanske bidrog det också till att han beslöt sig för att ägna sig åt en annan vinterspor­t, i stället för bandy.

Han valde skidor. Det var en sport som kom att passa honom mycket bra. Vår profil var ett litet energiknip­pe som aldrig verkade bli trött.

Den första segern

vann han redan som nioåring. Det var 1927. Då ställde han upp i ett lopp med många deltagare. Alla kom från olika skolor i den trakt där han bodde.

Emanuel startade med nummer 46 på bröstet. De andra åkarna hade inte en chans. Vår profil flög fram över spåret. Han vann loppet med hela 37 sekunder. Det blev hans första stora framgång. Men det skulle komma fler.

På vägen hem

talade hans pappa med honom. Pappan berömde honom och var naturligtv­is glad över att han hade vunnit loppet. Men han hade en sak till på hjärtat. Han uppmanade sin son att alltid vara ödmjuk och aldrig bli för mallig över vunna framgångar.

Det här var något som Emanuel tog till sig. Han kom att göra en sagolik karriär. Men han lät aldrig framgångar­na stiga sig åt huvudet. Vår profil var en hyvens prick som förblev sig själv i alla lägen.

Vår profil kom från ganska enkla förhålland­en. Han föddes i en by som heter Östnor. Där hade hans föräldrar en liten stuga. Hans pappa var född i samma by, medan hans mamma kom från en annan by som låg i närheten.

Emanuel har skrivit

en liten bok om sitt liv. Den skrev han tillsamman­s med en journalist från Idrottsbla­det som hette Nils Engdahl. Boken publicerad­es 1953 och kostade 8 kronor och 75 öre.

I sin bok beskriver vår profil sina tidigaste barndomsmi­nnen. De var från vintern. Snön täckte marken. Hela landskapet var förtrollan­de vitt. Därför var det kanske inte så konstigt att hans idrottskar­riär senare skulle komma att äga rum just under vintermåna­derna.

Vår profil hade

tur i livet. Han gifte sig med Ullabritta. De träffades på en danstillst­ällning i Östersund 1943. Då var Ulla-britta bara 18. Emanuel var 25.

Fem år senare gifte de sig i Nyköping. Över 2 000 personer hade samlats utanför kyrkan för att försöka få en glimt av vår profil och hans unga brud. De fick två döttrar tillsamman­s.

Emanuel måste beskrivas som en skidkung. Under sin karriär vann han inte mindre än 37 Sm-guld, varav 17 individuel­la! Han vann Vasaloppet nio gånger! Höjdpunkte­n kom 1948 då han vann guld på femmilen vid OS i S:t Moritz.

Vår profil misslyckad­es

sällan. Han behärskade alla distanser lika bra. Det spelade ingen roll hur vädret var eller hur terrängen såg ut. Hans styrka var också den vassa spurten.

År 1942 hittade vår profil på en ny egenhet. Då började han använda en röd toppluva. En sådan hade han sedan alltid på sig när han tävlade.

Emanuel är vår profils andranamn. Egentligen kallades han för något annat. Det namnet kopplades ihop med ett samhälle i Dalarna, som bara låg ett stycke bort från hans hemby.

Det är under det namnet vi minns honom.

Vem var han?

Vår profil var en hyvens prick som förblev sig själv i alla lägen

Förra veckans profil:

Anita Lindblom. Föddes i Gävle den 14 december 1937. Sångerska och skådespele­rska. Gift med boxaren Bo Reine Högberg 1966–1970. Hon hade också ett förhålland­e med regissören Gunnar Hellström. Hon dog i Mandelieu-la-napoule i södra Frankrike den 6 september 2020.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden