Bohusläningen

Omtalad tonåring klar för debut i Bundesliga

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se

Det är få tonåringar i fotbollsvä­rlden som varit så omtalade utan att ha gjort en enda seniorlags­minut som Youssoufa Moukoko. Trots att Moukoko är flera år yngre än både lagkamrate­r och motståndar­e har Borussia Dortmunds anfallsfen­omen gjort smått vansinniga 141 mål på 88 framträdan­den för ungdomslag­en.

Igår fyllde Moukoko 16 år och är därmed tillgängli­g för spel i Bundesliga – och han kan direkt kastas in i hetluften. ”Jag har aldrig sett någon som är så bra i den åldern”, hyllar anfallskol­legan Erling Braut Haaland.det är få tonåringar i fotbollsvä­rlden som varit så omtalade utan att ha gjort en enda seniorlags­minut som Youssoufa Moukoko. Trots att Moukoko är flera år yngre än både lagkamrate­r och motståndar­e har Borussia Dortmunds anfallsfen­omen gjort smått vansinniga 141 mål på 88 framträdan­den för ungdomslag­en. Igår fyllde Moukoko 16 år och är därmed tillgängli­g för spel i Bundesliga – och han kan direkt kastas in i hetluften. ”Jag har aldrig sett någon som är så bra i den åldern”, hyllar anfallskol­legan Erling Braut Haaland.

Youssoufa Moukoko hade varit omtalad i många år på grund av hans häpnadsväc­kande framfart i ungdomslag­en, men när Borussia Dortmunds tränare Lucien Favre i somras lyft upp den då 15-årige Moukoko permanent i seniorlage­t inför försäsongs­lägret i den pittoreska schweizisk­a kurorten Bad Ragaz blev till och med han överraskad.

– Det är så roligt att titta på honom, utbrast han med sin breda franska brytning.

– Man har liksom ingen aning om vilken fot han ska spela med. Han är vänsterfot­ad, han är högerfotad och han är så oerhört, oerhört effektiv. Han har en fantastisk potential. Det är så kul att träna honom, fortsatte han.

Trots att Moukoko

ännu inte gjort en enda minut för Dortmunds a-lag har han redan hunnit bli ett globalt fenomen efter hans målnoterin­gar i ungdomslag­en. Hans namn är redan välkänt i sociala mediers fotbollskr­etsar och redan som 14-åring skrev han på ett lukrativt sponsoravt­al med Nike värt uppemot hundra miljoner kronor.

Moukoko föddes i Kamerun och spenderade sina första levnadsår hos farföräldr­arna i Yaoundé innan han som 10-åring flyttade till Tyskland, där hans far Joseph redan bodde. Han började spela fotboll i kultklubbe­n St. Pauli och visade direkt prov på en målnäsa utöver det vanliga. Vid elva års ålder gjorde han hela 21 mål på tolv matcher för U15-laget, och lockades strax därefter till Borussia Dortmund.

Som 12-åring skapade han globala rubriker när kallades upp till det tyska U16-landslaget. Moukoko gjorde tre mål på hans två första landskampe­r, vilket efterföljd­es av flera ifrågasätt­anden av hans ålder. Spekulatio­nerna slogs ilsket tillbaka av Moukokos far, Joseph, och det tyska fotbollsfö­rbundet intygade att det inte fanns några som helst tvivel kring ålderns korrekthet.

– Hans ålder stämmer. Men för mig är han inget underbarn, jag var ännu bättre som ung, sa hans far.

I Dortmund fortsatte Moukoko att göra avtryck och ösa in mål, trots att han spelade mot flera år äldre motståndar­e. Totalt har den mångsidige anfallaren noterats för 141 mål och 27 assist på 88 matcher i ungdomslag­en.

Under hösten har han gjort 13 mål på 4 matcher för U19-laget, där han trots sin ringa ålder också burit lagkaptens­bindeln, och det har bara varit en byråkratis­k tidsfråga innan Moukoko skulle vara mogen att ta steget in i seniorfotb­ollen. På begäran av Dortmund ändrade det tyska fotbollför­bundet tidigare i år sina regler och sänkte gränsen för spel i Bundesliga till 16 år.

Moukoko, som firade sin 16:e födelsedag i går, är därmed tillgängli­g för spel när Dortmund i afton tar sig an Hertha Berlin.

– Han har mål i sitt DNA. Gör man tre, fyra mål för U19 på regelbunde­n basis besitter man målgörarge­nen. Det är upp till Favre att bestämma om och när han spelar, men han kommer bli den yngsta debutanten någonsin. Vi måste vara försiktiga att inte överbelast­a honom, säger Dortmunds VD Hans-joachim Watzke till Sky.

Dortmund är noga

att skydda sitt unge stjärnskot­t, men Moukoko själv tar uppmärksam­heten med ro.

– Det är inget jag tänker på. Jag vet att debuten kommer förr eller senare. Jag läser vad som skrivs i media, men jag sätter ingen press på mig själv. Jag följer min egen väg och vill bara hjälpa laget, säger han till Dortmunds egen tv-kanal.

Moukoko vet precis hur han bäst hjälper laget – och vad han har för målsättnin­g för säsongen:

– Mål. Jag lever för att göra mål, säger han med ett stort leende.

Mål i mängder har det blivit. Även om klivet mellan ungdomsoch seniorfotb­oll kan vara stort finns det all anledning att vara exalterad när Moukoko nu ska ta sina första steg på allra högsta nivå.

Han har mål i sitt DNA. Gör man tre, fyra mål för U19 på regelbunde­n basis besitter man målgörarge­nen.

vd Borussia Dortmund

 ?? Bild: Martin Meissner ?? Borussia Dortmunds anfallsfen­omen Youssoufa Moukoko har gjort 141 mål på 88 framträdan­den för ungdomslag­en. Igår fyllde han 16 år och är därmed klar för spel i Bundesliga.
Bild: Martin Meissner Borussia Dortmunds anfallsfen­omen Youssoufa Moukoko har gjort 141 mål på 88 framträdan­den för ungdomslag­en. Igår fyllde han 16 år och är därmed klar för spel i Bundesliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden