Bohusläningen

Vintersäso­ngen i gång – här är höjdpunkte­rna

- Mikael Widerberg/tt Jens Bornemann/tt

Frida Karlsson mot Therese Johaug i skidspåren, Stina Nilssons nya satsning på skidskytte och Armand Duplantis i en ny inomhusser­ie i friidrott. Trots coronapand­emin finns det många idrottshöj­dare att se fram emot i vinter.

Här är läget är i din favoritvin­tersport.

I helgen startar säsongen med nationella tävlingar i Bruksvalla­rna och norska Beitostöle­n.

Nästa helg är det världscupp­remiär i finländska Ruka och säsongen avslutas i blivande Os-orten Peking i mars. Totalt är 13 tävlingar planerade, i sju olika länder.

Internatio­nella skidförbun­det (Fis) har fått kritik för att man inte tar tillräckli­g hänsyn till åkarnas hälsa och det är osäkert om alla planerade tävlingar går att genomföra. Den andra världscuph­elgen i norska Lillehamme­r den 4–6 december har redan skjutits upp.

Två svenska tävlingar är planerade: Ulricehamn 16–17 januari och Falun 30–31 januari.

VM går i tyska Oberstdorf den 23 februari–7 mars. cupsäsonge­n inleds om en vecka med dubbla tävlingar i finländska Kontiolax.

Tyska skidskytte­metrolopen Ruhpolding har strukits helt ur kalendern, liksom franska Annecy. Även Östersund förlorade sin tävling sedan svenska myndighete­r inte kunnat garantera inresetill­stånd för ickeeuropé­er.

– Det här känns som ett väldigt genomförba­rt program. Vi halverar i stort sett allt resande och det känns som att det ska gå att genomföra, sade svenske Sebastian Samuelsson nyligen.

Nya skidskytte­n Stina Nilsson ska i första hand tävla i Ibu-cupen, nivån under världscupe­n. Där är första tävlingen framflytta­d till i januari.

VM avgörs 9–21 februari i Pokljuka, Slovenien.

Världscupe­n startade i österrikis­ka Sölden i mitten av oktober med storslalom­tävlingar. I helgen är det slalomprem­iär med dubbla tävlingar för damerna i finländska Levi – dock utan svenskor. En svensk ledare har testat positivt för covid-19, vilket lett till att hela landslaget satts i karantän.

Till skillnad mot vanliga år blir det inga tävlingar i USA och Kanada i höst – resebegrän­sningar och karantänsr­egler sätter stopp.

Näst sista stoppet för damerna blir Åre som arrangerar två slalomtävl­ingar 12–13 mars.

VM avgörs i Cortina, i norra Italien som är hårt coronadrab­bat, med start den 9–21 februari.

Världscupe­n drar i gång i österrikis­ka Montafon den 9–11 december.

Förra säsongens totalvinna­re Sandra Näslund och de andra skicrossåk­arna har fått en tävling helt inställd, medan andra tävlingsor­ter ändrat datum eller justerat sina program.

Till exempel har Idre fått en extra tävling, i sprintform­at, i samband med två sedan tidigare inlagda världscupt­ävlingar i januari.

Det finns också vissa frågetecke­n kring VM, som är tänkt att gå i Pekings blivande Os-backar i slutet av februari.

Seriespele­t i SHL, SDHL och hockeyalls­venskan fortsätter, trots coronautbr­ott i många lag och uppskjutna matcher.

Europeiska hockeyliga­n CHL, där Frölunda är regerande mästare, har ställts in.

NHL planerar att inleda säsongen som man avslutade den förra – i så kallade bubblor den 1 januari.

Herrarnas VM spelas i maj nästa år. Internatio­nella ishockeyfö­rbundet har ännu inte bestämt om ifrågasatt­a Belarus får vara kvar som arrangör tillsamman­s med Lettland.

Tre Kronor har två turneringa­r i Euro Hockey Tour inplanerad­e: Channel One Cup strax före jul och svenska Beijer Hockey Games i februari.

Junior-vm går som vanligt mellan jul och nyår. Men bara på en enda plats, i en bubbla i Edmonton, och utan publik.

Damkronorn­as B-VM i Frankrike i april är inställt.

Trots pandemin finns det planer på 26 inomhusgal­or, i tolv olika länder i både Europa och Nordamerik­a.

Galorna är indelade tre olika kategorier – guld, silver och brons – och den första galan med guldglans blir i tyska Karlsruhe den 29 januari. Stavhopp är med på programmet då, precis som i franska Lievin (9 februari) och polska Torun (17 februari). Det är inte klart hur världsreko­rdinnehava­ren Armand Duplantis tänker lägga upp sin säsong.

Den 31 januari ska en gala i bronskateg­orin avgöras i Sätrahalle­n söder om Stockholm.

Framflytta­de inne-vm i kinesiska Nanjing avgörs i mars.

EM som skulle ha genomförts i norska Lillehamme­r i slutet av november är inställt. Fem andra stora mästerskap har också fått strykas ur kalendern och hela kvalet till VM 2021 måste göras om. Det drabbar dock inte lag Hasselborg och Edin, som redan säkrat biljetter till världsmäst­erskapet.

VM 2021 arrangeras i mars i Schweiz för damerna och i april i Kanada för herrarna. Uppladdnin­gen ser dock minst sagt annorlunda ut.

– Hösten blir överlag väldigt inställd. Det blir någon tävling i januari, har svenska Os-mästaren Anna Hasselborg sagt till TT.

För damerna väntar EM 3–20 december – kanske. Mästerskap­et skulle delas mellan Norge och Danmark, men i måndags avsade sig Norge sina matcher på grund av landets smittskydd­sregler. Om inte Danmark kan arrangera turneringe­n på egen hand ställs den sannolikt in. Besked väntas närmaste dagarna.

För herrarnas del är det VM i Egypten 13–31 januari som gäller.

 ?? Bild: Tt/arkiv ?? Frida Karlsson, en av de svenska stjärnorna att hålla koll på i vinter.
Bild: Tt/arkiv Frida Karlsson, en av de svenska stjärnorna att hålla koll på i vinter.
 ?? Bild: Marco Tacca ?? Sara Hector kommer inte att tävla i Nordamerik­a på grund av pandemin.
Bild: Marco Tacca Sara Hector kommer inte att tävla i Nordamerik­a på grund av pandemin.
 ?? Bild: Jonas Ekströmer ?? Lag Hasselborg kommer inte att spela EM. Mästerskap­et blev inställt.
Bild: Jonas Ekströmer Lag Hasselborg kommer inte att spela EM. Mästerskap­et blev inställt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden