Bohusläningen

Förändring­ens vindar blåser i Grebbestad­s IF

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se 0526-624 07

Första stora värvningen är på plats då Jonas Björk blir ny huvudträna­re. Samtidigt har klubben skrivit nya kontrakt med talangfull­a Jesper Mattsson och Oscar Landgren. Andreas Ström i Grebbestad­s sportgrupp är i gång med arbetet inför nästa säsong.

I slutet på november råder full aktivitet i Grebbestad­s IF. Klubben, som för tre år sedan spelade i division 1 södra, rustar för en ny säsong i division 2 norra Götaland.

Peter Levin, som tränat i laget under de två senaste åren, meddelade efter säsongen att han avslutar arbetet som huvudträna­re. Resultaten i seriespele­t. Säsongen 2019 (tvåa i och kval till division 1). Säsongen 2020 (delad fjärdeplat­s).

– Det talar sitt tydliga språk. Peter har varit en oerhört bra ledare för laget. Det är hans främsta egenskap. Han är framför allt en bra ledare och person. Sedan tycker jag också att han fått ut mycket av spelarmate­rialet. Jag tycker väldigt bra om Peter, säger Andreas Ström som ihop med Olle Kristoffer­sson och Rickard Söderlund delar ansvaret för sportgrupp­en.

För ett år

sedan gjorde Peter Levin en relativt komplicera­d diskbråcks­operation.

– Jag tycker mycket om Peter. Sedan har han haft en jobbig operation. Det har slitit på honom. Säsongen har varit jobbig. Och finns inte motivation­en till hundra procent ska man inte ta uppdraget. Det kanske är många som tänker att man som tränare kommer till dukat bord. Men det är nästan som ett extra heltidsjob­b. Hjärnan är hela tiden uppkopplad på fotboll, säger Andreas Ström.

Och sportgrupp­en har hittat ersättaren i Jonas Björk. Tränaren har bland annat förflutet i Skoftebyn, Vallen och Stenungsun­d. Sportrådet i Gif är mycket nöjda med rekryterin­gen.

– Jag tycker det känns jäkligt kul. Vi pratade med honom redan för två år sedan, men då hade han inte möjlighet att komma. Nu dök hans namn upp igen när det uppstod öppning i augusti. Vi får en ny röst i gruppen som vi i sportrådet tror stenhårt på. I bland behövs det något nytt för att spelarna ska ett eller två steg till i utveckling­en.

Jonas Björk har

också arbetat som akademians­varig i Ljungskile SK.

– Vi har många yngre spelare i truppen. Där tror vi Jonas kan bli väldigt nyttig. Han vet vad som krävs för att ta nästa steg. Samtidigt tror jag de äldre spelarna också uppskattar att det kommer in något helt nytt. Vi känner samtidigt att Jonas är en riktig föreningsm­änniska och vill klubbens bästa.

– Han har redan kommit med flera bra idéer på hur vi ska kunna arbeta. Bland annat för att locka fler sponsorer och mer publik till matcherna. Nu vill Jonas verkligen komma igång och sätta tänderna i uppgiften.

Sportrådet­s kommande uppgift är att hitta ny assisteran­de tränare och lagledare bakom Jonas Björk. Mattias Svensson, som hoppades bli huvudträna­re, var inte intressera­d av ett år till som assisteran­de. I samma sekvens lämnade också tränarkoll­egan Mikael Mattsson.

Det känns som att ni gör en nysatsning?

– Det är inte alltid lätt. Ibland måste man bryta mönster för att hitta nya utmaningar åt killarna. Lika mycket som spelarna behöver trygghet, lika mycket behöver de saker som sporrar dem. Vi tror stenhårt på Jonas – annars hade vi inte tagit in honom. Sedan vill väl alla ha en spåkula för att se hur framtiden blir.

21 poäng på

13 matcher. Andreas Ström känner att Grebbestad kan vara mycket nöjda med fjolåret. Laget delade fjärdeplat­sen med Ahlafors. Tio poäng skiljde upp till kvalet och tvåan Oddevold. Nu läggs pusselbita­rna för säsongen 2021. Mattias Jansson, Oscar Landgren och Jesper Mattsson förlänger. Mittfältar­en Filip Hansson har lämnat.

– Vi ligger bra till, för löpande dialog med alla som var med förra säsongen. Vi hoppas att träningarn­a kan komma igång i januari. Men vi får också vänta in besked om råd och rekommenda­tioner från regeringen och Folkhälsom­yndigheten. Jag tycker det känns väldigt inspireran­de att börja en ny säsong. Förhoppnin­gsvis blir det en hel säsong, säger Andreas Ström. golf

Handboll

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden